Raund 1, Rossi’nin Muhteşem Dönüşü

Moto Gp 07 Nisan 2013 gecesi saat 22:30 da Katar’da start aldı. Bölgenin aşırı sıcak olması nedeni ile gece yapılan yarışlar için Araplar Losail pistini gündüz gibi aydınlatmışlar. Biz ise yarışı sadece D Smart 77. Kanal verdiğinden Fenerbahçe maçının ardından işletme sahibine nerdeyse yalvararak seyredebildik fakat değdi.

Geriye düştükten sonra tırmanırken

Katar’da pole position’da start alan Jorge Lorenzo ilk sırayı Marc Marquez arkasından Dani Pedrosa ile paylaştı.Sıralamalarda 7.Cepten kalkan Rossi startta atak yapıp ön sıralara geçerken Andrea Dovizioso’nun çizgisini kaybedip üzerine gelme hatası sonucu geriye düştü. Pole position’dan kalkan Lorenzo startta bir iki çekişmeden sonra öne geçince sanki tur zamanı yapıyormuş gibi açılmaya başladı. Marc Marquez, Dani Pedrosa, Cal Crutchlow hızlı grup olarak Lorenzo’nun arkasından giderken Doctor tur zamanını devamlı iyileştirip hızlı grubu yakaladı. Crutchlow’u geçti fakat Crutchlow tekrar Doctor’a dıştan hamle yapınca açılıp pistten çıktı ve geri dönmeyi başardı.

Öndeki hızlı gurubu yakalamak için iyi tur zamanı yaparken

Kısa zamanda Pedrosa’yı yakalayan Rossi sag viraja dıştan girip bir sonraki virajda Dani Pedrosa’nın içine hamle yaparak üçe yükseldi. Marc Marquez’in arkasında kısa süre giden Rossi’nin tecrübesine Gp’nin çaylağı Marquez fazla dayanamadı. Rossi artık ikinciydi Marc sonuna kadar mücadeleyi bırakmadı ama önde giden dokuz kez Dünya şampiyonu olmuş Valentino Rossi’ydi ve finish çizgisini Doctor ikinci olarak geçmeyi başardı.

Dani Pedrosa, Marc Marquez’i geçtikten sonra

Lorenzo hiç kimseyle yarışmadı fakat çok hızlıydı ve arka gruba yedi saniye gibi iyi bir fark yaptı.Yarışan Valentino Rossi oldu. Lorenzo yaptıgı farkla, Rossi arkadan gelip ön grubu yakalamakla hızlı olduklarını kanıtladılar. Eğer en başta Rossi trafikten sıyrılıp Lorenzo’nun arkasına girebilseydi belki 2009 Katalunya’nın tekrarı yaşanabilirdi.

Finish çizgisini birbuçuk motosiklet boyu farkla Marquez’i geçip ikinci olurken

Yamahalar podyumda 1.Lorenzo, 2.Rossi olarak yerini alırken bir önceki yazımda tahmin ettigim gibi Honda sürücüsü Moto Gp’nin çaylagı Marc Marquez sürpriz yaparak 3.olarak podyuma çıkmayı başardı. Moto Gp Katar 2013 yarışseverlere Rossi’nin muhteşem dönüşünü müjdelemiştir. Kabus gibi geçen son iki yıla rağmen onu terk etmeyen hayranları şimdi çok mutlu.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
09 Nisan 2013

Not: Fotoğraflar MotoGP resmi internet sitesinden alınmıştır.