Sizi Tanıştırayım, Mr. Enduro

Aslında Mr. Enduro’yu hepiniz tanıyorsunuz. Ama çoğunuz bire bir tanışmadınız. Ülkemizde motosiklete genelde görsel bakıldığını düşünürsek, vitrinde duran motosikletin renginin ve şeklinin güzelliğine göre motosiklet beğeniliyor veya selesinin rahatlığına göre seçiliyor. Halbuki mutlaka araştırmak ve size hem fizik, hem de amaç açısından uygununu bulmak gerekir.

Son bir iki yıldır motosiklet medyasının Mr. Enduro ile ilgilenmediğini farkettim. Önceleri Mr. Enduro ile birlikte yapılan macera türü geziler resmi olarak yayınlanırdı. Bir Ahmet Utlu, bir Nasuh Mahruki bu işin en uç örnekleri. Sponsorlu organizasyonlar olduğu için tüm basın onlara yer veriyor. Benim bahsettiğim birkaç arkadaşın, bir haftasonu Mr. Enduro ile birlikte, trafikten çıkıp doğayla yaşadıkları başbaşa mutluluklar.

Öncelikle size kısaca Mr. Enduro’yu tanıştırayım. Mr. Enduro her türlü hava ve yol şartlarında kullanabileceğiniz çok rahat ve emniyetli bir motosiklettir. Mr. Enduro’yu yol arkadaşı olarak tercih edenler, çok uzun mesafeleri konforlu bir şekilde katederler. Farkındaysanız sanki motosiklete alfabesinden başlar gibi anlatıyorum. Bunu böyle yapıyorum çünkü hedef kitle, yeni motosikletçiler veya başlayacak olanlar. Dikkat ederseniz, ilk etapta kromları prıl prıl parlayan bir Chopper, yada rüzgarın arkadaşıymış hissini uyandıran bir Racing motosiklet alınıyor. Motosikletle tanışma sürecinde her iki versiyonun da zor yönleri var. Mesela Chopper motosikletlerin ön furç açıları geniş olduğundan dönüşleri zordur. Racing motosikletlerde bu açı en dar olanıdır. Ancak bu kez de sürüş tekniği gerektirir. Yani profesyonelce viraja yatırmak gibi. Bu da yeni kullanıcıyı aşacağından, yeni başlarken alınacak en ideal versiyon, küçük endurolardır. Hafif ve çevik vücuduna takılmış, geniş süspansiyonlu büyk tekerlekleri, kullanıcısına rahatlık ve emniyet verir. Dolayısı ile yeniyken yaşanacak bir takım riskler absorbe edilmiş olur. İlerisi için, can sıkıcı bir olay yaşanmadan güzel bir alt yapı oluşur.

Motosiklete yeni ilgi duyanlar, enduroları şekilsiz ve çirkin buluyorlar. Hatta çoğu sanki ağız birliği yapmış gibi, ön çamurluğu yukarıda olanları karganın gagasına benzetiyor. Oysa işin aslı hiç te öyle değil. Bu motosikletler fonksiyonel olarak inşa ediliyorlar. Balçık çamur bir yolda tekere yapışan çamur, ön çamurluğu kırabilir. Bu sebepten yukarı alınmıştır. Gidonların geniş olması motosiklete daha rahat bir hakimiyet sağlar. Bunlar gibi her parçanın yapısı bir sebebe dayalıdır.

Mr. Enduro, bir çok yarışçının da alt yapısını oluşturmuştur. Dünya Gand Prix 500 cc.’de bu yıl dördüncü kez şampiyonluğa giden Mike Doohan tam on yıl motokrosta yarıştı. Türkiye pist şampiyonlarından Süleyman Memnun, pist öncesi tam onbir kez Türkiye Motokros Şampiyonu oldu. Bu örneklerde temeli endurodan gelen sürücülerin, racing motosikletleri de daha üstün bir teknikle kullanabileceklerini kanıtlıyor.

Şimdi Türkiye’ye 1998 yılı itibariyle ithal edilmiş ve benim Mr. Enduro diye tabir ettiğim bu motosikletleri kodlarıyla tanıyalım.

KTM:

Avusturyalı. Sadece enduro üretiyor. Tam 29 çeşit ürünü var. Bunlardan Türkiye’ye çocuklar için 50, kros yarışları için 125 ve 250, şehir kullanımı içinse 400 ve 620 serileri geldi. Distribütör firma Borusan A.Ş.

BMW:

Alman. 1997 yılında üretimden kalkan R 80 GS Basic’ler geçen yıl geldiği gibi satıldı. Arkası yok. Bu yıl R 1100 GS ve F 650 geldi. Distribütör firma Borusan A.Ş.

HONDA:

Japon. Dominator serisinden bu yılNx 250’yi getirmediler. NX 650, SLR 650, XL 600 V Transalp, XRV 750 Africa Twin, Resmi olmayan kaynaklara göre 1999’da Africa Twin 1000 bekliyoruz. Distribütör firma Honda Anadolu Motosiklet A.Ş.

YAMAHA:

Japon. DT 50 R, DT 125 RE, XT 600 E, TT 600 E, XTZ 660 Tenere. Distribütör firma Beldeyama Motorlu Vasıtalar Sanayi ve Ticaret A.Ş.

SUZUKİ:

Japon. TS 125 R, DR 350 SE, XF 650 Freewind. Distribütör firma Ruto Ltd. Şti.

KAWASAKİ:

Japon. KMX 125, KLR 250, KLX 300 R, KLR 650, KLE 500. Distribütör firma Metro Motor A.Ş.

APRILLIA:

İtalyan. Pegaso 650. Distribütör firma Metro Motor A.Ş.

TRIUMPH:

İngiliz. Tiger 900. Distribütör firma Demaks Motor A.Ş.

Tamamını verdiğim enduroların yanlarına geçtiğim distribütör firmalardan prospektüs isteyip, motosikletleri görsel ve teknik olarak da inceleyebilirsiniz.

Sizlere ayrıca endurosunu yükleyip maceraya uzun yolculuk yapan tecrübeli bazı arkadaşlardan da bahsetmek istiyorum.

Dr. Deniz Algün. Honda XRV 750 Africa Twin kullanıyor. Motokros yapıyor. Bütün Avrupa’yı dolaştı.

Sami Peker. BMW R 1100 GS kullanıyor. Motosiklet mekanikeri. Motokros yapıyor. Türkiye’de çıkmadığı dağ kalmadı. Zoru seviyor. Güleryüzlü ve maceracı.

Barbaros Yıldıran. BMW R 100 GS ve KTM kullanıyor. Elektrikçi. Motokros yapıyor.

Haluk Dönmez. BMW R 1100 GS kullanıyor. Doğa sporları malzemeleri satıyor ve işinden arta kalan zamanlarda eşi ve BMW’suyla doğa da dolaşıyor.

Ömer Demirel. Motosiklet mağazası var. Honda XL 600 V Transalp ile İstanbul’dan yola çıktı, Hinistan’a kadar gitti. Cesaretin kutlarım.

Daha buraya sığdıramayacağım enduro kültürüne sahip o kadar çok arkadaşım varki. Zaten bir gün siz de maceraya çıkarsanız, onlarla yolda tanışacaksınız.

Şimdiden iyi yolculuklar.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Ekim 1998