Beklenen Şarkı

Motosikletin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınması benim için beklenen şarkıydı. Nihayetinde motorlu bir taşıt ancak biraz erken diye düşünüyorum.

Rakamlarla istatistiklere bakarsak, 70 milyon nüfuslu Türkiye’de 2003 yılı itibarı ile Suzuki’den temin ettiğim bilgilere göre, hobby bike sınıfında 265 adet BMW, 367 adet Yamaha, 374 adet Suzuki, 245 adet Piaggio, 346 adet Honda satılmış. Sonuç olarak diğer sınıf motosikletlerle birlikte geçtiğimiz yıl toplam 12 435 adete ulaşılabilmiş. Anons edilen rakamların zavallılığına bakar mısınız lütfen? Her geçen yıl adetler geriye gidiyor. Hiç bunun sebeplerini düşündünüz mü? Ben sadece şu kadarını söyleyebilirim; motosiklet bakir bir pazar olarak görülüyor ve suistimal ediliyor. Sonuç olarak insanlar uzaklaşıyorlar. Yıl sonu adetleri ise bu acı gerçeği ortaya koyuyor. Hiç kimse ekonomiden bahsetmesin. İstenirse her keseye göre motosiklet var ama hiç bir insan kandırılmayı hazmedemez. İşim icabı internetteki satılık motosikletleri tarıyorum. Bazen inanamıyorum. Örnek sıfırı 15 milyar olan bir motosikletin kullanılmışına 16.5 milyar fiyat yazmışlar. Hoşlanmadığım halde dayanamayıp aradım, cevap tam beklediğim gibiydi. Diyor ki “kardeşim zaten satmaya niyetim yok ama belli mi olur, yeni biri çıkar veririm”. Bu zihniyetle motosiklet nasıl gelişsin.

Bu ay size önemli bir konuyu işaret edeceğim. Ocak 2000 de “Devirsiz Motosikletler” başlıklı bir yazı yazmıştım. Orada ruhsat devri yapılmadığı takdirde olabilecek sevimsiz durumlardan bahsetmiştim. Şimdi buna ek olarak motosikletin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınmasıyla Nisan 2004’den itibaren olacaklar konusunda sizleri uyarmak istiyorum. Vergiler ruhsat sahiplerine yansır. Eğer fi tarihinde satıp da hala üzerinizde bir motosiklet varsa, bu vergi size gelecektir. Bir an önce aracınızın en son kimde olduğunu öğrenip devrini vermek üzere harekete geçin. Devlet haklı olarak kayıtlara göre işlem yapacaktır. Motosiklet vergilerinizi öderken de yine sitemin “Faydalı Bilgiler” bölümüne girip en son düzenlemelere göre 2004 motorlu taşıtlar vergi cetvelinden motosikletinizin hacmine göre yıllık verginizi öğrenebilirsiniz.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Şubat 2004