Honda 2018 CB125 F Test Sürüşü

Test dendiğinde her türlü şartta denenmiş, uzun kilometreler sürülmüş gibi bir algı olması gayet normal. Fakat Türkiye’de yeni bir motosikletin nasıl bir şey olduğunu anlamak için, bir test sürüşü daveti, bana göre güzel bir jest. Honda bunu yapıyor ve satıyor.

Buket Büyüköner

Honda Konşuk Motor

Honda Motosiklet Türkiye, 24 Mart 2018 Cumartesi günü, 10:00–17:00 saatleri arasında CB125 F yeni motosikletini, Türkiye genelinde test sürüşüne davet etti. İki gün önce motorium.com’un yapımcısı arkadaşım Ertuğrul Ortaç ile birlikte, en yakın Honda motosiklet bayisi Konşuk Motor’a gidip, görsel olarak biraz inceleyip, fotoğraflayarak, tolgabuyukoner_motorium instagram hesabımdan anons ettim. Ayrıca test günü, hava yağmurlu olmasına rağmen ben ve sevgili eşim Buket ile, yine Konşuk Motor’a giderek sizler için sürdüm.

Bu motosiklette ilk göze çarpan, 125 cc motoruna göre iri yapısı ve rahat selesi. 13 litre deposunu dizler çok güzel sarıyor. Her iki yanındaki Honda kanatları, dizleri rüzgardan koruyacak şekilde dizayn edilmiş ve çok yakışmış. Bütün bunlar bir araya gelince, konfor kaçınılmaz oluyor. Egzozuna baktığınızda, sanki 600 cc bir motosikletmiş gibi duruyor. CB125 F motosikletin muadili başka bir motosiklete sahip olsanız bile, detaya baktığınızda kafanız karışıyor. Kombine fren sistemi, bir motosiklet için büyük güven. Şık gösterge panelinin tam ortasındaki vites göstergesi büyük kolaylık. Kaskın içinde, kafamızda bin bir düşünce ile yol alırken vitesin kaçta olduğunu unuttuğunuz olmadımı, benim çok oldu. Şu an 3. viteste olduğumu görebiliyorum.

Motosikletin selesine oturduğunuzda, ağırlık alt ve ortada olduğundan, bisiklet gibi düzeltebiliyorsunuz. Zaten boş ağırlığı 128 kg, tam dolu 140 kg civarında olur. Marşa bastığınızda, Honda motosikletin karekteristik huzurlu ve sessiz çalışmasını duyacaksınız.

45 derece dönüş kabiliyeti ile, kolayca manevra yapıp yola çıktığınızda, küçük cc motosiklet olmasına rağmen, sizi taşıyor hissi hakim. Sessiz ve vibrasyonsuz bir sürüş yaparken, biraz yüklenirseniz, işte o zaman motorun homurtusunu duyuyorsunuz. Kasislere girdiğinizde, teleskopik ön amortisörler ve CB serisinin klasik arka çift yaylı amortisör sistemi, mümkün olduğunca yol hatalarını emiyor. Ancak her küçük cc Japon motosiklette olduğu gibi, fabrikanın koyduğu lastikler yerine, marka bir lastikle kullanmakta fayda var.

Honda CB125 F ile yaptığım kısa test sürüşündeki izlenimlerim bunlar. Honda’nın CB serisi 70’lerden beri bildiğim kıymetli bir seridir. Bir başka açıdan bakarsak, bu gün ülkemizde benzinin litresi 1,5 dolar. Hal böyle olunca teknolojiden medet umuyor ve en az yakan araçları tercih ediyoruz. Honda CB 125 F PGM-FI elektronik yakıt enjeksiyon sistemi ile adeta kokluyor.

Honda CB125 Benli, 1968

Honda CB125 S, 1975

Bu motosiklet gelmeden önce bu sınıfta favorim başka bir motosikletti. Fakat bu gün, fiyat, performans, görsel ve donanım olarak bakarsak okun yönü CB125 F motosiklete dönmüştür. Bence çok satacak.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
25 03 2018