Motosikletli Kız

Yıl 1967.

Ortaokul 2. sınıftayım ve yaşım tutmadığı için ehliyetsiz motosiklete biniyorum. O dönem İstanbul sürücülerinin korkulu rüyası, motosikletli polis Volkan’a yakalanmamak için dikiz aynalarımla bütünleşmiş bir halde dolaşıyorum. Polis Volkan, babam subay, amcam milletvekili falan dinlemiyor. Direkt mahkemeye çıkartıyor. Tüm çabama rağmen 1971 yılında ehliyetimi alana kadar beş kez yakalayıp, iki kez mahkemeye çıkardı. Sonra abartıp ehliyet imtihanımda komisyona girip ilkinde çaktırdı. Şimdi sizler şanslısınız. Efsane polis Volkan gibi sizlere takan yok.

Marlon Brando ve Triumph

Yine o yıllarda film taşıyan motosikletliler vardı. Motosikletlerin yan taraflarında fil makaralarını taşımak için özel yapılmış aliminium çantalarda, filmin birinci yarısını, Çemberlitaş Şafak Sineması’ndan Beyoğlu Dünya Sineması’na, filmin ikinci yarısını Beyoğlu Dünya Sineması’ndan Çemberlitaş Şafak Sinema’sına yetiştirirlerdi. Bütün bunlar film arasında biz bir Alaska dondurma yiyene kadar gerçekleşirdi. Afişlerde motosiklet gördüğüm hiç bir filmi kaçırmazdım. Johny Holyday – Sylvia Vartan çifti ve Elvis Presley çoğu filmlerinde motosiklet kullanırlardı. Steve Mc Queen gerçek yaşamında “otomobil ve motosiklet yarışçısı” olduğu için “Büyük Kaçış” filminde hapishanenin tel örgülerinin üzerinden motosikletle atlarken dublör kullanmamıştı. O filme motosikletli sahneleri doya doya seyredebilmek için en az üç kere gitmiştim. Hiç unutamadığım film ise “Motosikletli Kız” filmi idi. Çünkü ilk kez motosiklet kullanan bir kız görecektim. Afişte sarışın uzun boylu siyah deriler giymiş bir kız, siyah bir motosikletin yanında duruyor, yeşil gözleri ile etkileyici bakarken fonda şafak söküyordu. Beyoğlu Fitaş Sineması’nda filmi seyrettiğimde, kız, motosikleti ile uzak bir şehirde yaşayan sevgilisinin yanına gitmek üzere yola çıkıyor. Sabah şafakla motosikletine biniyor, gece konaklıyor. Bu arada yol boyu güzelliği ve motosikleti gençlerin ilgisini çekiyor, arkadaş olmaya çalışıyorlar. Filmin sonunda çok üzülmüştüm. Sevgilisinin oturduğu şehre girdiğinde, bir otomobille çarpışıyor ve otomobilin ön camından içeri giriyor. Hala motosikletle şehir içinde olaşmaktan hoşlanmamamın sebebi belki de filmin son sahnesindendir.

Steve Mcqueen

Bugün aradan 30 yıl geçti. Az da olsa yollarda motosiklete binen hanımlar görmeye başladık. Başta biz, evli çiftler eşleriyle iki motosiklet gezmeyi çok seviyorlar. İnanıyorum ki motosiklete binen hanımlar çoğaldıkça, motosikletin trafikteki saygınlığı artacaktır.

Geçmişe birlikte kısa bir yolculuk yaptık. Görüldüğü gibi motosikletin güncelliği oldukça eskilere dayanıyor.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Haziran 2001 Motosiklet Dünyası

One thought on “Motosikletli Kız”

Yorumlar kapalı.