Sınırları Zorlayanlar 2

23 Nisan 2018 de sevgili Ayşe ve Emre Beji ile birlikte yaptığımız Bulgaristan rotasını Sınırları Zorlayanlar yazımda anlattığım sebebten dolayı yapamamıştık. Hayatta kafama koyduğum hiç bir şeyi yarım bırakmadım. Bir gün illa biri yarım kalacak. Çünkü faniyiz.

Bulgaristan turumuzu 24 Ağustos 2018 de gerçekleştirdik. Sunny Beach, Varna, Nesebar sahil şeridi yaparak yazın son günlerini de değerlendirmek istedik.

Kırklareli

Dereköy’den giriş

Gezilerde insan değişik kültürleri, yerleri, mutfakları gòrdükçe, ya özenir ya da memleketinin kıymetini daha iyi anlar. Benim bu güne kadar özendiğim tek şey trafikteki saygıları oldu. Bütün dünya ülkelerinden daha zengin bir tarihe sahip olduģumuz halde, bu kültürümüze yeterince sahip çıkmamamız da en büyük üzüntüm olmuştur. Adamlar üstelik bizden kalan tarihi yerleri özenle muhafaza edip, turizm yapıyorlar. Antik bölgelerine yeni bina yapmamış yeni yerleşim bölgeleri kurmuşlar.

Burgas

Sunny Beach. Eğlencenin ve kumarın merkezi. Bütün hedef oraya kim geldiyse cebindeki parayı son kuruşuna kadar almak.

Sunny Beach

70’li yıllarda Almanya’ya okumak için karayolu ile giderken, kominizm dönemiydi. Bulgaristan’da yabancının durması dahi yasaktı. Edirne’den benzini doldurur, Yugoslav’ya girene kadar duramazdın. Gümrükten geçerken eğer bir sorun çıkarsa, bir kadın çorabı veya bir paket sigara rüşvete, gümrük memuru seni geçirirdi. Sevgilisine ya da eşine bir kadın çorabı hediye etmek, büyük olaymış. Çünkü yoktu. O zamanlar bir kadın çorabı bulamayan, evinin sıvasını yapamayan, penceresinin perdesini takanayan Bulgarlar, bu gittiğimizde Porsche ile geziyorlardı. İnsanlar güzel şeylere layıktır. Özgür ve refah içersinde yaşamalarına elbette memnun oldum. Fakat kendi geldigimiz duruma haliyle üzüluyor insan. Dünyanın en güzel coğrafyasında bulunuyoruz ve bunun kiymetini bilmiyoruz.

Varna

Varna. Doğal park içersinde yemyeşil bir şehir. Eşim Buket, Prag’ın havası var diyor. Güzel mi? Evet. Yaşarmısın? Hayır. Mutfağı ile de aram iyi olmadı. Nesebar’da balık yiyelim dedik, Barbun, Tekir kadar bile yoktu. Aslında benim kanaatim Balkanlarda sadece motosiklet sürmek keyifli. Otomobil ile gitmek dahi istemem.

İnsanları kibar olmaya çalışsalar da, geçmişteki eziklikleri hissediliyor. Biz gittiğimiz yerlerde motosikletlerimizi güzel bir yere park eder, kilitler, gezilerimizi yürüyerek veya mecbur kalırsak taksi ile yaparız. Bir söylentiye göre, dolandırıcı kelimesi, taksilerin fazla para almak için dolandırmasından çıkmış. O yüzden taksi olayında dikkatli olmakta fayda var.

Nesebar. Bulgarların gözbebeği dedikleri bir sayfiye yeri. Çok ince bir kuma sahip Cacao Beach çok uzun bir kumsal. Sonuçta Karadeniz ve mevsim çok kısa.

Cacao Beach

Görmüş olduk. Motosiklet turu dışında bir daha gidermiyim bilmiyorum. Mesela bir Yunanistan’ın taze deniz ürünlerini özlüyor insan.

Tolga Būyūköner
Motosikletçi
13.09.2018