Honda Africa Twin CRF 1000 L

Honda, 26 Ocak 2016 Tarihinde, Kozyatağı Hilton’da verdiği bir davet ile, yeni Africa Twin motosikletini tanıttı. Daha motosikleti canlı olarak görmeden ön satışla alan Africa Twin sevdalıları, soğuk bir kış gününde, Hilton’un sıcak ortamında Mart ayından itibaren gelecek motosikletleriyle tanışmaya geldiler.

Africa Twin’i doksanlı yıllarda kullanmış ve yenisini merak eden biri olarak ben de ordaydım. Yeni Africa Twin’in yüksek teknolojisine girmeden, işte ilk izlenimlerim;

Bir motosikleti kullanmadan neler söyleyebilirim. Görsel olarak dört rengini de canlı gördük. Renkler ve zevkler kişiye göre değişirse, bana hitap edeni vardı. Ölçüleri son derece oranlı ve bütün parçaları birbirini tamamlayıp yakışmış. Benim sevdiğim klasik tarz olmuş.

Önemli olan, motosikletin ele yansıyan ağırlığıdır. Yan sehpadan kuş gibi dikebiliyorsanız, ağırlık merkezi altta ve ortada demektir. Yeni Africa Twin’in selesine otururken, ilk hissettiğim bu oldu. Bu özelliğe sahip bir motosikleti uzun kilometreler yorulmadan kullanabilirsiniz.

Seleye oturduğunuzda, ayaklarınız topuklar hafif havada olacak şekilde yere basabiliyorsa, ideali budur. Tanıtıma gelen dört Africa Twin’den iki tanesini denedim. Herkes oturabilsin diye üzerlerinde alçak sele vardı. Fotoğrafıma bakarsanız, ayak tabanım tamamen basıyor. Standart sele yüksekliği 870 mm. Aksesuar olarak 850 mm alçak veya 890 mm yüksek sele alabiliyorsunuz. Unutmayın, sele seçimi yaparken ayaklarınızın yere basma pozisyonu kadar, bacağınızın dizden bükülme açısı da çok önemlidir. Africa Twin bu konuyu halletmiş. Hemen her motosikletçi, rahatlıkla bir Africa Twin kullanabilir.

Orta sehpa, zincirli motosikletlerde gerekli aksesuardır. Özellikle yağlama ve temizlikte çok ihtiyaç duyulur. Bir kaç arkadaş orta sehpaya almak için denedi, sadece bir arkadaş teknik kullanarak orta sehpaya alabildi. Yine de çok rahat alınmadığını söylemeliyim.

Motorun sesini duymamız için bir Africa Twin’i terasa çıkardılar. İki silindir 1000 cc motoruna büyükçe bir egzoz sistemi kullanarak, yolda saygı görecek bir ses modülasyonu yakalamışlar.

Africa Twin geçmişte o kadar iyi bir izlenim bıraktı ki, Honda yapacaksa daha da iyisini yapmalıydı. Yeni Africa Twin için beş yıl çalıştı. Sonunda klasik çizgilerini muhafaza eden, teknoloji harikası bir motosiklet yaptı.

Bu davette Honda Africa Twin CRF 1000 L motosikleti incelediğim kadarıyla, bana eski Africa Twin’lerimin verdiği kullanım zevkinden daha fazlasını vadettiğini hissettim. Bunu da 20 Şubat 2016 tarihinde Şile’de katılacağım test sürüşünde daha net anlayacağım ve size anlatacağım.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
26.01.2016