Ehliyetlerinizi Yenileyin

Baharın geldiği şu günlerde içimiz kıpır kıpır. İlk fırsatta bir yerlere gitmek istiyor insan. Hele yurt dışında seyahat etmeyi sevenler, şimdiden pasaport, vize gibi işlemlerini hazırlıyorlar.

01.01.2016 tarihi itibarı ile yeni ehliyet yasası yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren beş yıl içinde mevcut tüm ehliyetler yenilenmiş olacak.

Yeni ehliyet örneği

Motosikleti veya diğer araçlarıyla yurt dışına çıkacak olanlar, eğer ehliyetlerini yenilemedilerse, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumundan 415 TL ödeyerek Beynelmilel Şoför Ehliyetnamesi almak, süresi geçmişse 224,20 TL ödeyerek 1 yıl daha uzatmak zorundalar. Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan, artık buna gerek kalmıyor. Biz de, halen süresi dolmamış Beynelmilel Şoför Ehliyetnamesini arşive kaldırmaya ve ehliyetlerimizi yenilemeye karar verdik. Niçin gereksiz ödemeler yapalım.

Eski ehliyet örneği

Nasıl alınır diye eşimle birlikte müracaat ettik.

Hazırlamanız gereken belgeler;

  • Eski sürücü belgeniz.
  • Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği.
  • Sürücü sağlık raporu, bir adet fotoğraflı (Biz sağlık ocağından aldık)
  • 13 TL Değerli kağıt, 2 TL Vakıf payı. Toplam 15 TL Vergi dairesine veya Maliye bakanlığının anlaşmalı bankalara yatırdığınız makbuzlar.
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf. (5×6 Ebadında beyaz fonda çekilmiş olacak)
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan. (Sağlık raporunda yazıyor)

Bu evraklarımızı hazırladıktan sonra, internet üzerinden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yeni ehliyet başvurusu için kurduğu online sistemden randevu aldık. Randevuyu bağlı bulunduğunuz ilçe emniyetinden almak zorunda değilsiniz. Boş bulduğunuz yakın tarihli herhangi bir emniyetten alabilirsiniz.

Randevu günü, almış olduğunuz saatten on beş dakika önce emniyette bulunun. Parmak izi daha önce vermediyseniz, o bölümden parmak izi vereceksiniz. Daha önce verdiyseniz de yine o bölümden onay belgesini alıp evraklarınıza ilave edeceksiniz.

Emniyette randevu saatinize göre sizi çağırıyorlar. Görevli memura, evraklarınızı teslim ediyorsunuz. Size, yeni ehliyet kanununda belirtilen, kullanabileceğiniz araçların yazılı olduğu ehliyet yerine geçen geçici bir belge verecekler. İşte burada bilgilerinizi ve sahip olduğunuz ehliyet sınıfının karşılığını dikkatle kontrol ediniz. A2-E Ehliyetimin karşılığı belgeyi kontrol ettiğimde, A, A1, A2 Sınıflarının olmadığını gördüm. Eşim yandaki memurdan A2-B belgesini almış beni bekliyordu. Yani benim kullandığım en birinci aracım motosiklet ehliyetim görünmüyordu. Derhal sıradaki hanımdan izin isteyerek memura durumu izah ettim. Ankara’ya mail atıp güncelleme isteyeceğiz, pazartesi tekrar geleceksiniz dendi. Pazartesi emniyetten arayıp güncelleme yapıldığını ve gelip alabileceğim söylendi. Şimdi on beş gün içerisinde ikametiniz veya belirteceğiniz adrese gelmesini bekliyoruz.

Sistem otururken daha önce yapılmış işlemlerdeki bütün hatalar da düzeltiliyor.

Yeni ehliyetler AB Standartlarında hazırlanmış ve üzerinde neler kullanabileceğiniz sınıf kodları ile açıkça belirtilmiş. Minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıflarında 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinası sınıflarında 10 yıl geçerli olacak. Belirlenen süreler dolduğunda tekrar sağlık kontrolünden geçilerek yenilenecek.

Her şey anlattığımdan daha kolay bir şekilde yürüyor. Eşimin ehliyeti PTT Kargo ile dört gün, benim ehliyetimde yedi gün sonra geldi. Yeni ehliyetlerimizle, yeni ehliyet almış gibi heyecanlandık.

Zaten bizi hayata bağlayan bu güzel heyecanlar değil midir. Keyifli sürüşlerde kullanmak dileklerimle.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
02.04.2016