Motosiklet Ruhsatı Hakkında

Motosiklet alım ve satımlarında kaide, herkes kendi payına düşen masrafı öder. Hal böyleyken kredili aldığı motosikletinin satışı esnasında rehin masrafını alıcıya ödetmeye kalkanlar olunca bu işi bir uzman yardımıyla köşeme yatırmaya karar verdim.

Trafik devir işlemleri herkesin çok iyi bilmediği bir konudur. En temiz yolu ise güvenilir bir müşavirliğe vekalet vererek halletmektir. İstanbul’un en az on popüler Motosiklet mağazasının müşavirliğini üstlenmiş olan sayın Birol Aydın, müjdeli bir haberle konuya girdi;

“Artık ithal araçlarda ilk muayene muaf tutulacak, yani sıfır Motosiklet ruhsat masrafı 160 milyon seviyelerine inecek. Sıfır alınan bir araçta zaten alıcının kimlik bilgisi, vergi no su ve ikamet adresi ile birlikte faturadan ruhsat çıkar masrafı da her yılbaşı hükümetin o yıl belirlediği harçların tutarı kadardır. İkinci el Motosiklet satışlarında ise aracın önce borcu yoktur belgesi alınır. Noterlerde mevcut bulunan iç işleri bakanlığının belirlediği listeden marka model ve tipinin karşısında ki rakam kadar noter satışı yapılır. Sigorta ve muayene zamanı gelmemişse bağlı bulunduğu şubeden tescili yapılır. Eğer eksikse sigorta yenilenip, araç muayeneye çağrılır. Bu durumda alıcı yeni sigorta ve muayenenin masrafını üstlenir. Kısaca ikinci el Motosiklet ruhsat masrafı aracın marka model ve tipinin yanı sıra, muayene ve sigortanın durumuna göre masrafı değişir. Bu işlemler için bir müşavirliğe vekalet verilecekse, herkes kendi vekaletini çıkartır. Noterler ikaz edilmedikçe vekaletleri iki nüsha halinde çıkartırlar. Eğer ikinci bir nüsha herhangi bir yere gerekmiyorsa, tek asıl işleme yeterlidir. Bir de aracın “Borcu Yoktur” u alınırken çıkan bir trafik ceza borcu veya şirket üzerindeyse vergi borcu gibi pürüz varsa muhatabı tarafından temizlenip, yeni alıcısına sunulur. Görülüyor ki, borcu yoktur belgesi alınabilen araç satışa hazır demektir. Satışlarda her zaman ruhsat mal sahibinin üzerinde olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda aracı satan kişiden satmaya yetkili vekalet gelmeden ve “Borcu Yoktur” u alınmadan ödeme yapmamalarını öneriyorum. Şimdi Tolga sen de ben de bu güne kadar bu konularda neler yaşadık, mesela veraset davalı araçlar var ruhsatı temiz gözüken, bizim gizli haciz dediğimiz, dosyadan hacizli araçlar var. Başkasının üzerinde yıllarca binilmiş, elden ele geçmiş, ruhsat sahibi sağ mı ya da yurt dışı mı yapmış, şirketse duruyor mu veya vergi borcumu var daha sana seksen şekil sayabilirim bunun için işini sağlam yapacaksın.

İkinci el araç satışı çok dikkat isteyen bir iştir. Ben burada kısaca olması gerekenlerden bahsettim.”

Sevgili Birol’a verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bu yazı elinizin altında olsun, bir gün Motosiklet alırken bu konuda zorda kalırsanız karşı tarafa okutursunuz.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Haziran 2003