10. İstanbul Motosiklet Fuarı

1993 yılında gerçekleşen ilk fuarı gezenler hatırlayacaktır, Hilton, bisiklet ve doğa sporlarının da katılımıyla ancak dolmuştu. Her geçen yıl motosiklete bir artı iki eksi yazdırdı ama motosiklet fuarı hep yapıldı.

Bu ay 13-16 Mart 2003 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar’da onuncusu gerçekleşecek olan İstanbul Motosiklet Fuarı’nın mimarı yine Bennan Tokdemir. Kendisine Türkiye motosiklet sektörünün gelişimine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Ziyaret saatlerini de tekrar hatırlatayım, fuar boyunca her gün 12:00-20:00 arası Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan motosiklet severler Lütfi Kırdar’da buluşacaklar.

Motosikletin dününe ve bugününe baktığınızda aslında gelişmeler memnuniyet verici. Ben de zaten yıllardır burada bunun için anlatıyorum. Bugün Türkiye de herkes gerekli harcamalarını dahi azaltırken ihtiyaç ötesi bir sektör olarak görülen motosiklete inanılmaz bir ilgi var. Yalnız bu ilginin tamamen sevgiden kaynaklandığından emin değilim. Motosikletin bakır oluşundan yararlanıp piyasaya zarar verenler var. Ben artık bu piyasada kim binici, kim satıcı, kim ithalatçı, kim servis, kim alıcı çok açık anlayamıyorum. Eminim bir çoğunuz da benim gibi anlayamıyorsunuzdur ama bunları açıkça konuşmak gerek, çünkü motosiklete yeni başlayanlar kandırılıyor.

Nasıl mı? Internet ortamında mağdur olan insanlardan çok şikayet geldi. Bir kere internetde yayınlanan satılık motosiklet fiyatları çok yüksek. Niçin diye sorduğunuzda, aksesuarlı deniyor. Aksesuar fiyatı acayip şişirmez, sadece motosikletin satışını hızlandırır. Bu durum elbette motosiklet mağazalarının işini kolaylaştırıyor, çünkü mağaza her zaman yüksek model az kilometre ve uygun fiyatı bir arada sunmak zorundadır. Ayrıca sattığı motosikletin mekanik ve hukuksal kefili durumundadır, yani karşınızda firma olarak muhatabınız vardır. Bakınız ikinci el motosiklet işi çok hassastır, yani yanılırsanız bedeli ağır olur. Bugün sertifikalı Japon ustası İtalyan’a elini sürmüyor. Alman ustası İngiliz’i ellemiyor. Buna karşılık motosikletinin bakımını kendi yapanlar bile var. Yahu ne aralık usta oldunuz? Biz servislerde boşuna mı randevu alıp sıra bekliyoruz. Son aylarda mağaza telefonları danışma hattı gibi oldu, akşama kadar şu ismi tanıyor musunuz diye soruyorlar, hayırdır diyorsunuz internetden satın aldığı motosikletin devrini almak için adam arıyorlar ama aslında piyasa bu işe yılarını vermiş güvenilir insanlar tarafından kontrol altındadır.

Sizin yapacağınız en doğru iş, kullanılmış motosiklet alım satımlarında güvenilir firmalarla birlikte hareket etmektir.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Mart 2003 Motosiklet Dünyası