Kymco 2021 DTX 360 Crossover

Dünya skuter devi Kymco’dan, yepyeni bir trend; DTX 360 Adventure Crossover. Doğan Trend Otomotiv güvencesi ile Türkiye’de…

Dünya değişirken, insanların ihtiyaçları da ona göre şekilleniyor. İkinci dünya savaşı sonrası Piaggio’nun bireysel ulaşıma çözüm olarak keşfettiği skuter, bugün de dünyanın yaşadığı biyolojik mikrop savaşında, bireysel ulaşıma çözüm olarak tekrar hayatımızda.

Buket ve Tolga Büyüköner, 2001

İnsanlar madem bunu terlik gibi pratik kullanıyorlar, öyle ise her yere gidebilmeliler. Size, yeri gelmişken terlik hikayesinden kısaca bahsedeyim. 2001 Yılında eşim Buket’e bir buket çiçekle hediye aldığım mavi Vespa skuteri, günlüğe öyle güzel kullandı ki “O Bizim Terliğimiz” başlıklı bir yazı yazdım. (www.motorium.com Etiket 2001) Bu yazımdan sonra skuter halk arasında “Terlik” olarak anılır oldu. Kymco DTX 360 tanıtım videolarını izlerseniz, birçok youtuber’ın bu deyimi kullandığını göreceksiniz.

Kymco DTX 360, daha gelmeden, değişik yapısıyla ilgimi çektiği için programıma almıştım. Sonunda bu hafta sonu boyunca sürerek nerede ne yaptığını bir de ben anlatacağım.

Kymco DTX 360 crossover olarak lanse edildi. Kısmen arazide de gidebilen binek araçlarına crossover deniliyor. Dolayısı ile DTX 360 standartlardan iki santimetre daha yüksek. Ön çamurluğun gaga şeklinde olması, altında çamur kesicinin bulunması, gidonunun daha geniş ve yüksek olması, manevra kabiliyetini ve görüşü yükseltmiş. Orijinal ön camının kısa olması motosikletin arazi sürüşlerinde parçaların zarar görmemesi ve rahat yol alması için amaca göre dizayn edilmiş. Her şeye rağmen bu scooter bir motocross değildir. Gerektiğinde engebeli araziden rahatça geçişinizi sağlamak için tasarlanmıştır. Arazide en önemli ihtiyaç ise güç ve torktur.

Kymco DTX 360, 320.6 cc hacminde, 29 Beygir güç, 30 Nm tork üreten tek silindirli, Euro 5 normlarında 4 zamanlı, sıvı soğutmalı bir motora sahip. Araziye girmeseniz bile dik bir yokuşu arkanızda artçı varken çıkarsanız, DTX 360 motorunun tork ve beygir farkını bariz hissedersiniz. Ön 120/80 -14, arka 150/70 -13 ebatlı her türlü yol şartına uygun desenli lastikler ve alüminyum alaşım hafif jantlar, önde teleskopik, arkada çift amortisörlü süspansiyon ile desteklenerek, hızlı bir skuterde olması gereken güvenli sürüş, konforlu bir şekilde sağlanmış.

Bu skuter tasarlanırken sadece görsel olarak değil amacına uygun teknik özellikler de hesaplanmış. Arazi sürüşlerinde ABS kullanılmayan bir destektir. O bakımdan DTX 360 da fren yaptığınızda ABS sadece gerçek panik frende yani geç devreye giriyor. Fren testinde ön arka birlikte gerçek bir panik fren yaptım. Hiç bir tarafa çekmeden setra otobüs gibi durdu. Mükemmel frenleri var. Traction Control’u da İstediğinizde kapatabiliyorsunuz. 12.5 lt yakıt deposu ile ben benzini koklarım diyor. Çok rahat okunan, karışık olmayan renkli şık bir dijital göstergesi var. Selesinin konfor kaybetmeden öne doğru daralarak bitmesi, bacak mesafenizi kısmadan ayaklarınızı yere sağlam basmanızı sağlıyor. Bu da güvenli sürüş için önemli bir artı.

Şimdi size benim test sürüşlerimin gerçek amacı olan sürüş hissiyatından bahsedeceğim.

Teslim alıp bir boğaz turu attıktan sonra kullandığım iki tekerleğin hangi sınıfa göre kullanılması gerektiğini anladım. Bu bir maksi skuter görünümünde otomatik bir enduro touring.

DTX 360 enduro kullanır gibi sürülürse, sürücüsüne akıcı ve güvenli bir sürüş sağlıyor. Ben, beni taşıyan değil sürdüğümü hissettiğim araçlardan hoşlanıyorum. Ön furç açısı, gidon yüksekliği ve oturum ergonomisi konsantre sürüşe öyle iyi ayarlanmış ki motosiklet sürdüğünüzü hissediyorsunuz. Kelimeyi yanlış kullanmadım. Bu skuteri motosiklet kullanır gibi sürdüm.
Bir önemli özelliği de dengesi. Bu kabiliyetinden dolayı kalça ile yönlendirerek çok rahat sürebilirsiniz.

Aynalardan çok memnun kaldım. Arazi de çıkıntılı parçalar pek sevilmez. O bakımdan hem geniş değil hem de omuz uçlarımdan sarsıntısız arkadaki bütün olayları izleyebiliyorum.

Benim kullandığım DTX 360, orjinal Kymco aksesuarlı. Tur camı, gidon barı, telefon tutacağı ve arka yolcu için Sissy Bar ekstra. Sissy Bar ın yerine tercihinize göre orjinal çantasını da takabiliyorsunuz.

Ekstra tur camı üzerinde oldukça çalışılmış. Rüzgar sevmeyenler için çok iyi. Telefon tutacağı çok pratik ve sürüş konsantrenizi bozmadan izleyebileceğiniz bir konumda. Telefonunuza gidon ortasındaki kapak altı gizli usb girişinden kısa bir kablo ile enerji alabilirsiniz. Gidon barı endurolardaki gibi gidonu küçük düşmelerde destekliyor. Sissy Bar daimi arka yolcunuz varsa stoper olarak çok rahat olur.

Kymco DTX 360 kendisinden beklediğim her şeye iyi cevaplar verdi. Karnesi bende 10 üzerinden 9. Niye mi 10 değil? Benim atladığım bir eksisi varsa diye. İnsanız sonuçta.

Benden sınıfı pekiyi ile geçti.

Test sürüşü için; Kymco Türkiye

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
07 Aralık 2021

%d blogcu bunu beğendi: