Gidon In Direksiyon Out

Spor yaşamak insanı her zaman genç ve dinamik tutar. Türkiye’de son yılların gözde aracı olan motosikleti insanlarımız öyle sevmiş olmalı ki, iki tekerlekten çekinenler bile en azından bir ATV alıp direksiyon yerine gidon kullanmayı tercih ediyorlar.

Kartalkaya’ya gidip te, Çetin Şirvani’yi tanımayanınız yoktur. Geçen ay sezonun son kayağını yapmak için Kartalkaya’ya gittiğimde, biz de o şans nerede, sis kar fırtına otelde mahsur kaldık. Otelin penceresinden pistlere melim melim bakarken “Motosikletçi abim gelmiş” diye bir sesle döndüm ki karşımda siyah uzun saçlı bronz tenli bu genç Çetin Şirvani’den başkası değil. Onu size şöyle tarif edeyim, çengel uçlu kayaklarıyla Eyfel kulesini biraz daha yatırın, tek ayağını kullanmadan aşağı insin. Yılın altı ayı betonu görmeden yaşıyor. Oradan da direk Bodrum’a tatil köyüne geçiyor. Adamın ortası yok. İşi bu. Konuşuyoruz, ben hava raporundan o da motosikletten anlatıyor. Dedi ki “ben burada ulaşımımı kar motosikletim ve kayaklarımla hallediyorum, ancak Bodrum’da tatil köyü çok büyük, direksiyon da bana göre değil motosikletten de açıkça çekiniyorum, bir çözüm bulamadım”. Tabii ben onun işini beş dakikada bir ATV göndererek hallettim ama biz de beş dakika kayamadan döndük İstanbul’a. Geldim Datça’dan bir telefon, Volkan ağabey arıyor, “Tolga, ben burada büyük motosikletimi kısa sürüşlerde kullanamıyorum. Otomobil zaten kullanmam. Bana bir ATV gönder.”.

Belki şehirde yaşayanlarımız fark etmemiş olabilir ama çiftlik tarzı yaşayanlar için ATV’ler inanılmaz pratik araçlardır. Bundan 9 yıl önce çocukluk arkadaşım “Cikcik” Mustafa, Saroz’a yerleşti. O’na bir ATV göndermiştim. Biliyorsunuz Trakya’nın kışı meşhurdur. Kar uzun süre kalkmaz, üstelik Cikcik’in çiftliğide de Saroz körfezine bakan dağlardadır. ATV’si iki çeker olmasına rağmen kar kış kıyamette bütün işini onunla halleder. Hayatınız bu tarz yerlerde geçiyorsa ATV ile mutlaka ilgilenin. Yelpazede 50 cc den 700 cc ye kadar değişik markalarda ATV bulabilirsiniz. İçlerinde bir kısmı plaka çıkabilir, bir kısmı trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilirdir. Araştırırken amacınızı belirtiniz.

Geçmiş olsun Tanju.

Bartın’lı Tibet yolcularımızdan Tanju Demirok’a nazar değdi. Her türlü hazırlıklarını tamamlayan iki arkadaştan Tanju, yola çıkma arifesinde bel fıtığı patlaması sonucu hastaneye kaldırıldı. Onu bir an olsun yalnız bırakmayan Müfit Yüksel’den Tanju’nun ameliyatının iyi geçtiği haberini sizlerle paylaşıyorum. Motosikletçiler adına geçmiş olsun Tanju.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Mayıs 2003, Motosiklet Dünyası