Akünüzü Yaşatın, Lastik Havaları, Motosiklet Düşürenindir

Akünüzü Yaşatın

Soğuk kış günlerinde garajda yatan motosikletlerin baş derdidir akü boşalması. Eğer bu konuda acemiyseniz, başınıza büyük dertlerde açabilirsiniz.

Öncelikle akü motosikletlerle birlikte yaşayan bir parça değildir. Ömrünü tamamlar ve değişir. Ama bir aküyü bir yıl yerine üç yıl kullanmak da sizin elinizdedir. Kışlayan motosikleti olduğu yerde on dakika çalıştırmak aküye bir fayda sağlamaz. Ayda en az iki kez motosikletinizle gezerek şarj etmelisiniz. Deşarj olmuş aküyü şarj aletine bağlarsanız, uzun süreli bağlamanız gerekir. Aşırı ve çabuk yükleme plakaları sertleştirip akünüzü çöp yapabilir. Yine deşarj olmuş akünüze takviye yaparak motosikletinizi çalıştırmak isterseniz, eşit ölçülerde bir aküden destek almalısınız. Daha güçlü bir akü takviye esnasına beyni yakabilir ki, bin mark civarında bir zarara uğrarsınız. Bütün bunlara maruz kalmamanın en güzel yolu motosikletinizi garajda uzun süre terk etmemenizdir.

Lastik Havaları

Yine bir çoğumuzun hiç dikkat etmediği bir konudur lastik havaları. Uzun süre kullanılmayan motosikletlerin lastikleri kaçak olmasa da iner. Bir çok arkadaşım “Şunu bir kullansana; özellikle dönüşlerde bir gariplik var.” dediğinde, ilk işim çantamda taşıdığım hava saati ile basınçları kontrol etmektir. 36 – 38 olması gereken lastiklerden 15 – 20 hava çıkar. Düşük havayla motosikletlerin gidonu ağırlaşır, arkası ise yüzer. Bunun farkında olmadan yüksek süratlere çıkmak ise kazaya davetiye çıkartmaktır.

Motosiklet Düşürenindir

Yıllar önce motor düşürenindir dedik ve her emanet motosikleti düşüren de buruk bir şekilde motosiklet sahibi oldu. Yine yeni arkadaşlardan bu tip olaylar duymaya başladım ve bir kez daha bu konuda hatırlatma yapmak istiyorum. Herkesin motosikleti kendine özeldir ve asla kimseye kullanmak üzere verilmez. Bu kural ne zaman delinse sonuç hep aynıdır; kırılmış kalpler ve kırık bir motosiklet.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Şubat 2000 Motosiklet Dünyası