Vespa Settantesimo 70

1946-2016 Vespa efsanesi 70. yılını Settantesimo ile kutluyor. Vespa sevenler, onunla ilgili bir çok kaynaktan hikayesi hakkında bilgi sahibidir. Bir özetini de ben, Vespa’nın 55. yılı olan 2001 Eylül’de Motosiklet Dünyası dergisinde yazmıştım. Motorium.com (Vespa’nın Hikayesi) basın yazılarımdan okuyabilirsiniz. Hatta o yıl Türkiye’ye gelen dört adet ET4-150 55. yıl special seriden birini almıştım.

Vespa PX 150, 2016


Vespa GTS 300, 2016

Vespa 70 yıl boyunca hatıra ve kutlama serileri yapmıştır. Bu seriler ya Special ya da Limited Edition olan özel Vespa’lardır. Genelde her 5 yılda bir Special seri yaparken, üretimden kaldıracağı modele de hatıra serisi çıkartmıştır.

Vespa Primavera, 2016

Milano Eicma 2015 fuarında Vespa standında sergilenen 70. yıla özel, Vespa Settantesimo 70 gerçekten bir çogumuzun garajına ihtiyaçtan değil cazibesine dayanamayacağımız için eklenecek gibi görünüyor.

Azzurro 70 adını verdiği büyüleyici bir renk çalışmasına, koyu kahve deri sele kullanmış. Selenin sürücü kısmına krem rengi biye geçerken, arkasına Vespa70 damgasını basmış. Ayrıca Vespa70 logosunu, sol kalça yanlarına ve torpido kapaklarına metaryel amblem olarak koyup onu daha özel yapmış.

Yine farklı bir jant rengi kullanarak müthiş bir kombinasyon yaratmış. Ayrıca ticari boyutuda çok güzel hesaplanmış. Vespa severlerin hepsine hitap edecek modellere uyarlamış. Modern Vespa olarak Primavera ve GTS Vespa Settantesimo 70 alabileceğiniz gibi, klasik Vespa PX Settantesimo 70 de alabilirsiniz. Mesela Vespa 946 gibi çok özel bir Vespa, bir çok beğeneni olduğu halde 125 cc ve çok pahalı olmasından dolayı yeterince satmadı. En azından benim ülkemde.

Vespa 946, 2013

Vespa Settantesimo 70 için aksesuar olarak arka krom bagaja monte edilen çok şık sele rengi bir çanta yapmış. Zaten Vespa’ya dayanamıyoruz, iyice çileden çıkalım diye ellerinden geleni yapmışlar.

Ben şahsen 1964’den beri Vespa’nın gelişimini canlı olarak izliyorum. Onunla olmaktan sıkılmak bir yana hala seyretmeye doyamıyorum. Bu arada Vespa sayesinde beni çok mutlu eden güzel şeyler oluyor. Local Vespa grupları instagram hesabı üzerinden çok güzel sosyal sorumluluk projelerine imza atıyorlar. Sokak hayvanlarının barındığı barınaklara mama yardımı yaptılar. Şimdi de Ağrı’da köy okullarında okuyan 202 öğrenciye mont ve bot yardımı projesini bu ay gerçekleştiriyorlar ( #vespaistanbul #vespapxturkey #vespacadde #vespakafa #vespayalova ). Yürekten alkışlıyoruz.

Hep söylemişimdir. Motosiklete güzel şeyleri seven insanlar biner diye. Güzellikler detaylarda saklıdır. Vespa gibi.

Tolga Büyüköner
03 Aralık 2015
Motosikletçi