Rakamlar Konuşuyor

2003 İstanbul Motosiklet Fuarı’nda rakamlar konuştu. Kimse fuar sabahına kadar hangi marka motosikletin kaça satılacağı konusunda en ufak bir fikre sahip değildi. Motosiklet aşıklarının beklentisi savaş ve kriz ekonomisinde arzu ettiği bir motosikleti alabilmekti.

İnsanlar Ekim 2002 de Münih’de gerçekleşen Intermot Motosiklet Fuarı’nda sunumu yapılan 2003 modellerin içinden kendilerini etkileyen marka ve modelleri zaten belirlemişlerdi. Ancak Türkiye temsilcilerinin açıklayacağı fiyatlar da seçimlerini etkileyecekti. Yani aynı rakamlarla insanlar X markadan 250 cc bir motosiklet alabilirken, Y markadan 600 cc bir motosiklet alabiliyorlarsa tercihlerini akıllıca kullanılacaklardı. Fuarın birinci günü fuara özel fiyatlar açıklanınca en uygun listeyi açıklayan markanın haricindeki markalar acil toplantıya girdiler. Ortaya maliyetler çerçevesinde daha uygun rakamlar çıktı. Kısaca distribütörler satılsın diye ellerinden geleni yaptılar. Bunu anlayabilenler bu fırsatı değerlendirip üstelik erken teslim şansına sahip oldular.

Fuar sonrası sayın Bennan Tokdemir ile yaptığımız istatistiklere göre 10. İstanbul Motosiklet Fuarı bugüne kadar gerçekleşen motosiklet fuarları içersinde 23,000 ziyaretçisi ile en çok gezilen fuar oldu.

Bu yıl medyanın da motosiklete ilgisi büyüktü. Hemen her kanalda fuar gösterildi. Sayın Savaş Ay motosikletçilerle yaptığı programda olumluydu, ancak o kısa zaman diliminde Türkiye’ye motosikleti özetleyecek Kemal Merkit, Süleyman Memnun, Sina Afyoneri gibi profları konuşturmadı. Bir ara Levent Baki söz aldı, işte dedim şimdi Türkiye’nin motosiklete bakışı değişecek ancak Baki’nin de konuşması yarım kaldı. Yine de genel anlamda fuarın getirdiği hareketlilik motosikleti canlandırdı. Dünya standartlarının çok altında olduğumuz gerçeğinden yola çıkarsak, bunlara da çok şükür.

Fuar öncesi Borusan Motosiklet Satış ve Pazarlama’dan sorumlu sayın Başarı Erbaş bu konuda güzel bir çalışma başlattı. Amaç önce sorunları tespit etmek ve sonra da onları bir bir masaya yatırarak çözmek, daha önce Honda’nın başlattığı eğitim programlarını desteklemek. Zaten sayın Başarı Erbaş’ın söylediği güzel bir söz var; Birlikte hareket etmek. Dünya standartlarını yakalayabilmenin yolu birlik olmak ve teknik çözümler getirmekten geçiyor. Bu konuda basın ve derneklere de çok iş düşüyor. Motosikletin cazip hale gelebilmesi için gümrük oranlarının düşürülmesi, taşıt alımların makul seviyelerde tutulması, kasko sigortasının yapılabilmesi, otoyol ve köprü ücretlerinin minimum fiyatının yarısı olması, eğitimine önem verilmesi, halledilmesi gereken acil sorunlar.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Nisan 2003 Motosiklet Dünyası