Gücün Sesi

Modifiye zincirinin bir halkası olan Ekstra Egzost sisteminin amacına ulaşması ve doğru şekilde kullanılması, gerek motosikletin markası, gerekse saygı açısından çok önemlidir. Standart’ın dışına çıkmış bir egzostun 3000 devirden sonra gürültü çıkaracağı malumdur. Bunu bile bile şehir içerisinde dip gaz çevirmek, uyuyan bebekleri, hasta insanları, yaşlıları, hatta normal insanların ani korku duygularını taciz etmek pahasına kendini tatmindir.

Egzost elbette takılır, başta bu yazının imza sahibi olarak ben takıyorum. Ama bir iki düşüncesiz motosiklet sürücüsü yüzünden tüm motosikletçilerin saygınlığının zedelenmesini asla istemem. İşin bu kısmı halledildikten sonra egzos sistemlerine geçebiliriz.

Markalar iki amaçla egzost üretirler. Şehir kullanımı için, yarışlar için. Şehir versiyonları genellikle orjinal Headers’lara uyan tüpler, yarış versiyonları Headers’larıyla bütün egzostlardır. Şaç, aliminiun karbon ve titanyum malzeme kullanarak üretilen egzostların ağırlıkları ve fiyatları farklıdır. Şehir versiyonu egzost takacaksanız fazla seçici olmanız gerekmiyor. Çünkü amaç kendi emniyetiniz açısından otomobil sürücüleri tarafından farkedilmektir. Eğer gücün sesini duymak istiyorsanız Dynotest’leri incelemelisiniz. Sizin motosikletinize en iyi sonucu veren (X) marka bir egzost mutlak vardır. Eğer egzost değişimi yaptıysanız yeni ayar için ustanıza uğramayı ihmal etmeyiniz.

Güçlü ve sessiz olmak kendimize ve motosikletimize olan güvenimizdir.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Nisan 1999 Motosiklet Dünyası