Yürüyen Biblo, Yamaha XV 1100 Virago

Holdingler 1992 yılında distribütör olmadan önce butik çalışan firmalar 1988 yılında ilk Yamaha 1100 Virago’yu vitrine çıkardığında chopper hayranları için bir olay olmuştu. Ne var ki sadece iki adet gelen motosikletler kısa sürede satılıp sahiplerinin garajlarını süslerken, bir çoğumuz bu güzel motosikleti inceleme fırsatı bulamamıştık. Artık motosiklete meraklı olan herkes iki yıldır bu motosikleti vitrinde yolda park yerinde gördü tanıdı.

Kanada versiyonu olan 1100 Virago’larda ilk dikkat çeken parlak kısımlarının krom ve altın renklerinde kaplama olmasıydı. Depo ve çamurluklar antrasitten fümeye doğru degrade boyalıydı.

Katalogunda depo desenlerinin elle yapıldığını gösteren fotoğraflar üretimde maliyeti yüksek bir işlem olan el yapımı olduğunu vurguluyordu.

O yıldan 1993 yılına kadar Yamaha 1100 Virago’da teknik bir değişiklik yapmadı. Bana göre parlak kısımlardaki altın rengi kaplamayı kaldırıp, sadece krom kaplamaya geçişi bu motosikletin güzelliğinden bir şeyler kaybettirdi.

Rahat Sürüş

1991 yılında egzosların ucunu ince birer boru ile uzattı. Yamaha eskiyi özleyenlerini düşünerek üretiminin bir kısmına tel jant koydu. Yamaha 1100 Virago’nun selesi geniş ve son derece rahattır. Oturum konumunda da eliniz beliniz ağrımaz.

El kitabına Sadık Kalınız

Makinesine gelince; iki silindir, dört zamanlı, dört subaplı. 1063 cc motoru çalıştığında sekiz silindirli bir Amerıkan arabası çalışıyormuş hissini veriyor. Hava soğutma olduğundan arka arkaya V çeklinde dizili silindirlerden arkasındakinin rahat soğuyabilmesi için blok capraz dökülmüş. Burada 1100 Virago’ya yeni sahip olacaklara çok önemli iki konuyu belirtmek istiyorum. Birincisi rodaj dediğimiz motorun ilk alıştırılması esnasında kesinlikle el kitabı verilerine sadık kalınız. Sıkıştırdığınız takdirde birinci silindirden çıkan krom ekzosu menevişlendirirsiniz. İkincisi akü bakımına çok dikkat ediniz. Akünüz basmıyorsa kesinlikle takviye yapmanızı tavsiye etmiyorum. Yüksek torklu makinesine ilk hareketi veren marş motorunuza zarar verebilirsiniz. Yamaha XV 1100 Virago’nun 5 vitesli şanzımanı motorun hareketini şaftla arka tekerleğe ilettiğinden, periyodik zincir yağlama, zincir değiştirme zahmetini ortadan kaldırmış. Böylece zincir yağının arka janta sıçrayıp kirletmesi ve zincir sesi söz konusu değil.

Sonuç olarak çizgisiyle, bol kromajıyla, renkleriyle, gücüyle herkeslerin beğenisini kazanmış güzel bir motosiklet Yamaha 1100 Virago.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Haziran 1995 Motorbike

“Yürüyen Biblo, Yamaha XV 1100 Virago” için 2 yorum

Yorumlar kapalı.