Kolleksiyoncular İçin

Türk sinemasının değerli üstadı Şener Şen’e sormuşlar;

“Yeni Hababam Sınıfı’nı nasıl buldunuz?”

“Biz yaptık bitti” demiş.

Her şeyin orjinalinin yerini doldurmak asla mümkün değildir. Bu sanatta da teknolojide de her şeyde böyledir. Üretimlerin tıkandığı yerde ilham kaynağı olurlar. Konusunda bir yerlere gelmiş insanlar taklit edilirler. Altmışlı yıllarda radyodan nadiren verilen motosiklet yarışlarını dinlerdim. Aklımda kalan en ünlü isim MV Agusto ile yarışan İtalyan Agustini ıidi. Jawa’mla sıkı bir hareket yaptığımda

“Bak Agustini gibi biniyor”

derlerdi. Çocuk yaşta çok hoşuma giderdi. Motosiklet mecmualarında gördüğüm yarış motosikletlerinin üzerindeki yapıştırmaların aynısı olmasa da bir şeyler bulup motosikletime yapıştırırdım. Hiç unutmam sırf bunun için ünlü rallici rahmetli Ali Sipahi’nin yanına gitmiştim. Gülümseyerek bir sürü yapıştırma vermişti. Herhalde örnek almış olmalıyım, benden poster ve yapıştırma isteyen hiç bir çocuğu geri çevirmedim.

İnsanların özel birileri gibi olma arzularını firmalar fark ettiler ve ünlü yarışçıların yarıştığı motosikletlerin replikalarını da fabrika orjinalinde üretmeye başladılar. Ducati Fogy replika olarak sınırlı sayıda R serisini yalnızca internet üzerinden satışa sunmuştu. Hatta alamayanlar için Fogy Sticker seti yaptı. Kasklarda da yıllardır yarış replikaları yapılmaktadır. Ünlü yarışçıların sponsorları, yarışçısının yeni sezonda takacağı kaskı nefis bir grafikle yapar ve yarış sezonu sonunda piyasa sürerler. Bu kaskların grafiklerinden dolayı da fiyatlarıda pahalıdır. Agv Rossi – Suomy Biaggi – Nolan Melandri – Arai Haga replikaları bunlardan bazılarıdır. Bir de özel olarak sınırlı sayıda kask üretirler, mesela 2004’de Arai 20. yıl anısına tüm dünyaya 216 adet Chikara yapmıstır. Bu kaskın onaltıncısı Türkiye’de özel motosikletleri ve kaskları ile anılan Adnan Salihoğlu’nda dır.

Adnan Salihoglu sahip olduğu bu çok değerli Arai Chikara kaskı, yıllardır motosikleti paylaştıgı arkadaşı Tolga Büyüköner’e hediye etmiştir. Motorium’da özenle muhafaza edilmektedir.

2005 yılı için de yine Limited Edition motosikletler yapıldı. Suzuki GSXR serisinin yiminci yılı anısına 600 ve 750 cc olarak yirmi yıl önceki grafiği ile sınırlı sayıda üretim yaptı. Bu motosikletlerden Türkiye alabilecek mi bilmiyoruz. Yamaha 2004 yarış sezonunda da 500 cc GP Dünya şampiyonu olan Valentino Rossi adına Yamaha Rossi Replica R-6’ yı yaptı. Türkiye’ye gelmesi konusunda bir bilgi yok. Honda yarışlardaki en önemli sponsoru Repsol için tüm Dünya’ya sadece 400 adet olarak Honda Repsol CBR 1000 RR üretti. Ayrıca ulaşabildiğim bilgilere göre Suomy kask firmasına yine tüm Dünya’ya 400 adet dağıtılmak üzere Honda Repsol kask yaptırdı. Honda Türkiye’nin Honda Repsol motosikleti fuara getireceği tahmin ediliyor.

Bunların hepsi birer koleksiyon. Sahip olabilenler güle güle kullansın ve özenle muhafaza etsinler.

2005’de sağlık, sevgi ve barış diliyorum. Mutlu yıllar.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Ocak 2005