Yamaha 2015 Tenere XTZ 660 ZA

Son aldığım motosiklet Yamaha 2015 Tenere XTZ 660 ZA ile henüz 2.850 km yol yaptım. Bunun 1.000 km, motosikletin motorunu alıştırmak ve motosiklete alışmak ile geçti. Bu kullanım süresince onunla ilgili düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Beni yakından tanıyanlar, markamın olmadığını, sadece iki tekerleğin üzerinde çok mutlu olduğumu bilirler. Sanmayın benim diye Tenere’yi göklere çıkartırım. Ben burada benim için uygun olan motosikletin peşindeyim.

O motosikleti tarif edeyim. Bana her türlü yol şartında gidebilecek, büyük tekerlekli, tek silindirli, yeni teknoloji, az yakıtla çok giden bir enduro motosiklet lazım. Fiyatı, verdiklerini karşılamalı ve satış sonrasında da periyodik servis bakımlarının, bir markanın sisteme oturttuğu teknikle yapılıp, servis ücretleri makul fiyatlarda olmalı. En önemlisi her yerde servisi olmalı, sabit bir yere mecburcu olmamalı.

İşte bu motosiklet, birçok yakınıma tavsiye edip aldırttığım Yamaha Tenere’den başkası değildi ve kendime de bir tane aldım.

Kullandığım süre içerisinde aradıklarımı bana verdiği için 32 yıllık efsane Tenere ile mutluyum. Kullanım keyfi, oturma ergonomisi, viraj kabiliyeti ve kullandığım ABS Versiyonu olduğu için ancak ona yorum yapabilirim, frenajı ile mükemmel. En önemlisi motosikletin her aksamı oranlı, hatta fazla yeterli.

Gelin biraz detay bakalım. Son seyahate çadırla gittiğim için Tenere ile çok yakın, güzel zamanlar geçirdik. Mesela 48 Beygirlik birçok motosiklette önde çift disk yoktur. Tenere’de var. Yine fren aksamı ile ilgili, çok daha pahalı motosikletlerde olmayan, ABS Sistemi üzerine toz koruma koymuş. Çok önemli bir detay. Ön çamurluğundan, arka stop lambasına kadar hepsini tek tek inceleyin her kıvrımın bir sebebi ve estetiği var. Sele kaplaması ayrı bir güzel. Önden bakıldığında Paris Dakar amaçlı üretidiğinden, yarışa hazır bir görünümde. Oturma pozisyonunda gidonu tuttuğunuzda kolların dirsek açısı son derece rahat.

İki versiyonda üretilen Tenere’ ler arasında küçük detaylar var. XT 660 ZA ABS Versiyonu, XT 660 Z Düz versiyon. Özetle düz olanın sele yüksekliği 90 cm, akü selenin altında ve depo kalıbı belli belirsiz farklılıkla 23 Litre.

Arka teker zincirinin üst ve altında arazide sert kullanımda zincir şasiye çarpmasın diye makaralar konmuş. Ön amortisörler arasında arazide çamura battığında çekilebilsin diye U Çeki aparatı var.

ABS Versiyonunda, akü deponun altına alınıp sele altına ABS Sistemi yerleştirilmiş. Sele yüksekliği 86 cm, arka tekerlekte makaralar ve ön amortisörler arasında U Çeki aparatı yok.

Yakıt konusuna gelince makinalar yeni olduğundan şimdi 100 km de 4 Litre civarındalar. Bunun 3,8 Litreye kadar düşeceğini sanıyorum oldukça makul bir yakıt.

Sonuçta amaca ve fiziğe göre herkese uygun bir Tenere var. Hatta bir opsiyonda alçaltma kiti ile daha da indirebiliyorsunuz.

Satış sonrasında, seyahate gittiğim ikinci Tenere’ nin ilk bakımını Maltepe Yamaha Tuna’ da yaptırmıştık ve 190 TL ödemiştik. Ben ilk bakımı Selanık’te yaptırdım, 60 Euro ödedim. Yani her yerde aynı fiyat. İşte benim mecburcu olmamalı dediğim budur.

Enduro motosiklet sevenler için ideal, fonksiyonel diyebileceğim bir motosiklet. Benim yol boyunca ihtiyaç duyduğum en önemli aksesuarlar, orta sehpa ve çakmak soketi oldu, İlk fırsatta taktıracağım.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
04.09.2015