Yok Olma Noktası

Genç dostlarım her fırsatta bir bahaneyle yaşantımdan bir anı anlattırırlar. Tabii ben hem ailemden şanslı bir çocuk hemde kabına sığmayan bir yapım olduğu için hayatım gerçekten ilgili olduğum alanlarda (motosiklet, spor otomobil, moda, müzik, dans) çok dolu geçti. Ertuğrul devamlı ağabey biz bunları internetten veya elimize geçen mecmualardan öğreniyoruz. Sen 70’lerde kapalı çarşıdan ikinci el blue Jean alıp hippi olmuş, izcilik yaparken Rosswelt bot, M65 Parka giymiş, bindiğin otomobilleri müzeye satmış biri olarak yazsana, insanlar yaşayandan dinlesin der hep. Ben de peki diyorum Ertuğrulcuğum, size anlattıklarımı bundan böyle zaman zaman Motorium dostlarıylada paylaşalım.


Bizim zamanımızda sinemaya gitmek önemli ve etkileyici bir olaydı. Hayatımızın tek ekranıydı ve biz izlediğimiz filmlerden etkilenip onlar gibi olmaya çalışırdık. Bu bakımdan efsane olmuş her filmi izlemişimdir.

Dodge Challenger, 1970

Tabii Dodge 1970 Challenger denildiği zaman benim aklıma 1971 Yapımı yok olma noktası anlamına gelen ‘’Vanishing Point’’ filmi gelir. Türkiye’de 1972 Yılında ‘’Ölüm Noktası’’ olarak izlediğimiz film, Dodge Challenger’in satışını patlatmıştır.

Barry Newman

Kowalski (Barry Newman) eski bir savaş gazisi, eski bir polis ve otomobil yarışçısıdır. 1970 Model modifiye edilmiş beyaz bir Dodge Challenger’i 15 Saat içersinde Denver’den alıp, San Francisco’ya teslim edecektir. Doğal olarak tüm trafik kurallarını ihlal eder ve geçtiği üç eyaletin polisi peşine düşer. Çok sıkı otomobil takip sahneleri izleyiciyi sürükler. Polisler Kowalski’yi yakalayabilmek için yollara barikatlar kurarlar. Polis telsizi dinleyen siyahi bir DJ, radyo programı yaparken, çaldığı rock ve country müziklerin aralarında mesajlar vererek, otomobilinde devamlı radyo dinleyen Kowalski’ye yardım eder.

Elbette filmde Gilda Texter’ın (çöldeki çıplak motosikletli kız) kullandığı Honda CL350 Scrambler’ı unutmamak gerek.

Gilda Texter

Filmleri unutulmaz yapan önemli bir sahnesidir. Ölüm Noktası filminin unutulmaz sahnesi ise filmin başında ve sonundaki aynı sahnenin, iki değişik versiyonda çekilmiş olmasıdır. Uçsuz bucaksız çöl yolunda, Kowalski’nin geçeceği kasabanın girişine iki adet ekskavatör ile polis barikat kurar. Son sürat gelen 1970 modifiyeli beyaz Dodge Challenger, havadan polis helikopteri ile de takip edimektedir. Helikopter telsizinden gelen bilgiyle barikattakilerde hazır beklemektedir. Kowalski filmin başında barikatı görünce Challenger ile spin atarak geri gazlarken, filmin sonunda tam gaz ekskavatörlere bilerek sürecektir.

Honda CL350 Scrambler, 1968

Barry Newman’ın, modifiyeli Challenger’ı kullanması aslında bir Dodge reklamıdır. İzleyiciyi etkileyecek ve bu filmden sonra o yıllarda çok revaçta olan Ford Mustang’ların yanında Dodge Challenger satışları yükselecektir.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
04 Mayıs 2015