Hoş Geldin 2003

Yeni yıl ülkeme ve Dünya’ya barış getirsin. Sağlık ve sevgiyle yaşanmasını diliyorum. Stabil olmayan ve beklentiler içersinde bir yıl geçirdik. Bu yağmurda herkes ıslandı ve daha kimsenin üzerindekiler kurumadı.

Yüksek maliyetli motosikletler 2002 kışında ikinci elde mağazaları doldurmadı ve satılığa çıkanlar da kimsenin iştahını kabartmadı. Daha geriye baktığımızda, yıllardır motosikletin Türkiye’de bir yerlere gelememesinin sebebi bir kısmımızın motosikleti sevdirdiği insanları diğer kısmımızın kaçırmasıdır. Yani çemberin çapı son on yıldır aynıdır. Başka bir deyişle, motosiklet sektörü profesyonel olmadıkça, motosiklet ülkemizde bu gün olduğundan bir adım öteye gitmez. Mesele motosikleti satmakta değil, sattıktan sonra o insanlara satış sonrası hizmeti tam anlamıyla verebilmektir. Bugün motosikletteki olumsuzluklara bir de ülkenin içinde bulunduğu durum eklenmiştir. İnsanların acil ihtiyaçlarının ötesinde olan bu sektörde başından beri yanlış hesaplar yapılmıştır.

Bakınız 1986’dan başlayarak doksanların ilk yarısına kadar piyasaya hep büyük motosikletler pompalanmıştır. Doğal olarak kazalar yaşanmış, daha sonra merdiven fark edilerek scooterler ve küçük motosikletler getirilmiştir. Bu sefer başka bir hata yapılmış, motosikletlerin acil yedek parça konusuna ağırlık vermek yerine piyasanın kaldıramayacağı kadar aksesuar ithal edilmiştir. Bugün motosikletimizin bir aynasını hazırda bulamazken, aksesuar seçiminde zorlanıyoruz. Bu arada ithalatçıda yanlış hesaptan dolayı stok maliyetlerini taşıyor. 2002 motosiklet yılının çok parlak geçtiği söylenemez. Bu yıl ise henüz iyileşen bir şey yok. Bu durumda motosiklet ithalatçıları da mecbur ihtiyatlı davranacak. Bu da geçen yıldan da az motosiklet gelecek demektir. 13–16 Mart 2003 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar’da onuncu kez gerçekleşecek olan motosiklet fuarı 2003 yılının tansiyonunu belirleyecektir. Yeni yılın ilk yazısında size çok daha güzel yorumlar yapmak isterdim ama maalesef Türkiye şartlarında motosikletin gerçeği bu.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Ocak 2003, Motosiklet Dünyası