Raund 14, Aragon

Moto Gp’nin 14. Yarışı 29 Eylül 2013 Tarihinde İspanya’nın yarış merkezi olan Aragon’da 5078 metre uzunluğundaki Motorland pistinde 23 Tur üzerinden yapıldı. Sıralama turlarında 1,047,804 ile en iyi zamanı yapan Marquez pol position hak ederken, 2. Lorenzo 3. Pedrosa 4. Rossi 5. Bradl 6. Bautista şeklinde start aldılar. Yine iyi bir çıkışla ilk viraja lider giren Lorenzo, arkadaki mücadeleden sıyrılıp bire yerleşti. Arkada önce birbiri arasında geçişler olsada ilk tur sonunda Lorenzo, Marquez, Pedrosa, Rossi, Bradl, Bautista, sıralaması uzun süre değişmedi.

Pedrosa bu sefer podyumun en üstüne oynarcasına Marquez’in arka tekerine yapışık gidiyordu. Yanılmamışım, geriye doğru 19. Turda Marquez’i geçti ve Lorenzo’yu yakalayıp atak yapmaya başladı. Geriye doğru 18. Tur’un içersindeyken, Marquez ve Pedrosa’nın piste yatma eğim açıları 59’u gösterirken Pedrosa, Marquez’in tam önünde high side’a geldi. Marquez kendini pist dışına atıp tekrar piste dönmeyi başardı.

Pedrosa yarış dışı kaldı. Lorenzo’nun peşine düşen Marquez tur zamanını geriye çekerek Lorenzo’yu yakalamaya çalıştı ancak bu o kadar kolay olmadı. Geriye doğru onuncu turda bir sol viraja Lorenzo’nun dışından giren Marquez iyi bir hakimiyetle geçmeyi başardı.

Arka gurupta Pedrosa’nın düşmesi podyumun üçüncü basamağını açmıştı ve geride Rossi, Bautista, Bradl, Crutchlow arasında müthiş bir mücadele başladı. Rossi’nin genel klasmanda Dünya 3.sü olma şansı Pedrosa’nın yarış dışı kalmasıyla yükselmiş ve podyuma çıktığı takdirde Pedrosa’ya 15 puan daha yaklaşacak olmanın avantajını kaçırmak istemiyordu. Kabul etmeliyiz ki diğer arkadaşlarda gençtiler, işi kolay degildi. Nitekim Bautista geriye doğru 5. Turda Rossi’yi geçmeyi başardı ve arkada müthiş bir yarış başladı. Son tura girildiğinde Moto Gp tarihinin sayılı güzel yarışlarından biri oldu. Rossi tekrar Bautista’yı geçerken, Bradl ve Bautista mücadelesi müthişti. Finish çizgisini 1.Marquez 2. Lorenzo 3. Rossi 4. Bautista 5. Bradl 6. Crutchlow şeklinde geçtiler.
Şampiyon Lorenzo, çaylak Marquez’e geçildi ama arayı açmasına da müsaade etmedi.

Gelecek yarış Malezya’da.

Not: Fotoğraflar MotoGP resmi internet sitesinden alınmıştır.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
13 Ekim 2013