İşte Bu Hiç Hesapta Yoktu. Dr Big

Suzuki 2020 V Strom DL1050 XT

Suzuki Dr Big 750 S, motosiklet tarihinin, 1988 yılında üretilen, ilk gagalı motosikletidir. Klasik rengi karayolları turuncusu ve beyazdır. 90’ların başında Dr Big 800 S olarak büyütülen motoru yine tek silindirliydi. Oyunda, çift silindir Honda XRV 750 Africa Twin ve Yamaha XTZ 750 Super Ténéré olduğundan, tek silindir vuruntulu çalışır ön yargısı ile, o yıllar, motosiklet kültüründen yoksun ülkemizde, bu motosiklete haksızlık yapıldı.

Suzuki DR 800 S, 1991 (Dr Big)

Madem ki buna şahit oldum, en azından ben yeni Dr Big, V-Strom DL 1050 XT motosikleti kullanıp, nasıl bir şey olduğunu insanlara anlatıp, hakkını iade etmeliydim.

Suzuki DL1050 XT V-Strom, 2020

17 Haziran 2020 sabahı, Suzuki Türkiye’den arkadaşım Emre Acar aradı. “V-Strom 1050, 1.000 km bakımına girdi, öğlen gibi hazır olacak, müsaitsen gelip alabilirsin” deyince, tamam deyip, Kocaeli’nden, takım arkadaşım Ertuğrul Ortaç’ı aradım. Dört aydır görmediğim can arkadaşımla Şile’de buluşacağız.

Test sürüşü yapmak demek, motosikletin sürücüsüne verdiği hissi tatması demektir.

Gelelim Dr Big efsanesinin dönüşü, V-Strom 1050 XT ‘nin, yoldaki hissiyatına. Son yıllarda elektronik destekli motosikletlerde o kadar çok mod varki, onlara hemen alışıp kumanda etmek zaten mümkün değil. Test günlerinde bir turluk sürüşlerde sinyali bulamadığım olmuştur. O yüzden, motosikleti teslim eden Suzuki satış temsilcisi Erkan Kilci beye, motosikleti, spor modda bırakmasını, ABS ve ASR hariç bütün yardımları kapatmasını rica ettim. Motosikleti ben kullanacağım.

Ve yoldayım. Motora alışmam bir kilometre sürmedi. Çünkü dengeli motosiklet yavaşta belli olur.

2002 yılında ilk çıkan V-Strom DL 1000 motosikleti kullanmış biri olarak, motosikletin gücü ve dengesi hakkında bir tecrübem vardı. Şile’ye kadar otoyol sürüşünde, virajlara gayet güvenli girdim. Euro 5 normlarında, 106 beygir gücündeki torklu motoru, gerçekten çok vahşi hızlanıyor. Frenler güzel, motor freni daha da güzel.

Oturum ergonomisi rahat. Dirsek açısı iyi. Sürücü sele yapısı çok kullanışlı ve yüksekliği 850 mm. Ben 1.75 m boyumla iki ayağımı tam taban bastım. Tabii güven veriyor.

XT modelinin kuru ağırlığı 247 kg. Benzin tankı 20 lt. Motosikletin şasi geometrisi düzgün olduğundan, ele yansıyanı hafif.

V-Strom 1050 XT modeli tel jant ve tubeless lastikli.

Bu motosiklet “Rally Touring” enduro sevenler için güzel bir alternatif, benim için de ayrıca önemli bir retro. Açıkçası, o gün kendimi bu motosikletin üzerinde özel hissettim.

Ertuğrul ile Şile’de buluştuktan sonra, Darlık mevkiinde müsait bir yol kenarında durup güzel çekimler yaptık, sohbet edip hasret giderdik. Programsız daha keyifli oluyor. Ertuğrul detaycıdır, güzellik de detaylarda gizlidir. Motosikletin her kıvrımını inceledi ve o da çok beğendi.

Ertuğrul Ortaç ve Tolga Büyüköner (17 Haziran 2020, Şile)

Seçim yaparken insanlar doğal olarak fiyat/performans hesabı yapıyorlar. Her marka, ithal edildiği bölgeye göre vergilendirildiğinden, aynı sınıfta farklı fiyatlar çıkıyor. Sonuçta hepsi artık çok pahalı. Bundan sonra yapılacak en doğru iş, sevdiğin bir motosiklete sahip olup, keyifle uzun zaman kullanmaktır.

V-Strom DL 1050 XT Dr Big’e bir gün sahip olursanız, duygularımı karşılaştırmayı unutmayın.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
19.06.2020