Durulgan Gitmek

Özellikle şehir içersinde motosiklet kullanan arkadaşlarımızın bu sözü akıllarından çıkarmamaları gerektiğini düşünüyorum.

Motosiklet trafık sorununa çözüm alternatif arac olarak önerildiği halde en buyuk riski taşıyor olması savunulan tezi çürütmektedir. Türkiye’de geliştiği sanılan motosikletçiliğin aksine alt yapı eksikliğinden doğan ciddi sorunlarla karşı karşıya oldugunu üzülerek gözlemekteyim. İş hayatını hızlandırmak amacıyla motosikletli kuryelere ve restaurantların motosikletli servislerine alıştık. Bir çok arkadaşımız iş yerlerine motosikletleriyle gidip geliyor. Onlara özenen ve trafikten bunalan arkadaşları da motosikletleniyor. Bunlar motosiklet adına çok güzel gelişmeler. Motosiklet artık günlük hayatımıza girdi ama bir çok kriterde incelenmesı gereken sorunları var.

Motosiklet tehlikeli olabilir mi? Son yıllarda Dünya devleri motosiklete ve onun ekipmanlarına müthiş yatırımlar yapıyorlar. Tehlikeli bir ürünün üretimine insanlık müsaade eder mi? Motosikletlerin üzerinde sigarada oldugu gibi motosiklet sağlığa zararlıdır gibi bir yazıya rastladınız mı? Tehlikeyi eğitimsizlik yaratır. Hepimizin yaşadığı bir gerçek varsa o da hala motosikletin Türkiye’de araçtan sayılmadığıdır. Türkiye bu konuda bilinçlenene kadar alınacak önlemler üzerinde durmalıyız. Genel olarak motosiklette yaşanan tatsız olaylar diğer araçların aranjmanlarıyla şehir içersinde meydana gelmektedir. Ben bir kez daha motosikletçi arkadaşlarımın dikkatini diğer araçlara çekmek istiyorum. Onların bizleri kollaması gibi bir lüksümüz yok. “Yol komşuları” dedik olmadı. Maalesef motosikleti bilmedikleri için kötü komşuluk yapıyorlar. Sanırım çoğumuz ani dönüş yapan bir araca çarpmamak için onunla aynı sokağa girdiği olmuştur. Evet ben gitmek istemediğim sokaklara girmekten bıktım. Şehir içersinde sinir stres içersinde motosiklet kullanmaktan bıktım. Alabildiğim en etkili önlem onlardan uzak seyredip durulgan gitmek olmuştur.

Durulgan gitmek nedir? Şehir içersinde 50 kilometre hız sınırını aşmamaktır. Trafık kuralları gerçekten kesinleşmis deneyler sonucu konulmuştur. 50 kilometre süratle her türlü durmanız mümkündür. Eğer şehir içersinde motosiklet kullanmak zorundaysanız, diğer araçlara mesafeli, dikiz aynalarınızı kullanarak kör noktaya dönüp bakarak, her sokaktan araç çıkabileceğini hesaplayarak, öndeki aracı geçerken sürücüsüne aynasından bakıp sizi gördüğüne emin olarak ve daima durulgan gitmeliyiz.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Kasım 2003