Erdek’te Kamp

Ben hayatımda Erdek’e hiç gitmedim. Ama kendimi bildim bileli insanların Erdek’e kamplara gittiğini duyardım. Hayat bu, neyin ne zaman olacağı bilinmez.

Ertuğrul Ortaç ile yol gitmek çok keyiflidir. Zamanı acele etmeden çok iyi kullanır. Bir haftalık izin süresinin Cuma-Pazar aralığında Erdek’e çadırlı kamping teklifini ikiletmedik. Ne zamandır kullanmadığımız kamp malzemelerimizin tekrar bizim olmasına ayrıca sevindim. Kullanmadığın hiçbir şey senin değildir felsefesi.

Eskihisar – Topçular Vapuru hatırası

Bu yazıyı bir gezi yazısı olarak almayın. Ne gezen, ne yol maceraları yaşayan insanların yanında bizim şurda, Erdek’te iki gece çadırda kalmamızın ne macerası olabilirki. Ama üçüncü gün sizi çağıran İstanbul’dan üç saatlik mesafede, iki gün doğanın kucağında yaşamak mümkünmüş, onu gördüm ve tavsiye ediyorum.

Erdek’e her türlü ulaşım kolay. Motosiklet, araç veya vasıtasız hatta bisiklet ile Yenikapı, Bandırma seferi ile Bandırma’ya indiğinizde çok kısa sürede kamplar bölgesine ulaşabildiğiniz gibi, normal yoldan Yalova’ya geçtiğinizde ise Bursa’dan sonra Bandırma yoluna girip Erdek’e geliyorsunuz. Biz, Yalova, Bursa yolu üzerinden feribot dahil üç saatte radarı taciz etmeden kampinge vardık. Gidiş ve dönüşte Yalova meydanındaki Köz’de kelle paça çorbasını içmeden geçmeyin.

Buket Büyüköner

Tolga Büyüköner (Arkada Piaggio minivan)

Murat Ortaç’ın Anısına

Aslında bahsettiğim bölgenin adı Kapıdağ Yarımadası. İçerde kaldığı için rant olmadığından doğaya fazla kıyım yapılmamış. Ertuğrul, rahmetli babası Murat beyin karavan tatilcisi olmasından dolayı çocukluğundan beri bildiği Ant Kamping’e (N40.388720 – E27.854130) ulaştık. 1974 yılında rahmetli Safa bey kurmuş burasını. Elleriyle 1980 yılında sıra sıra diktiği fidanlar şimdi orman olmuş.

Ertuğrul ve kardeşi Orhan çocukken buraya ilk geldiklerinde gürültü yaparlar endişesi ile Safa bey, yer yok bahanesi ile Murat beyin karavanını içeri almak istememiş. Murat bey bari biraz soluklanalım diyerek bir kenarda sessizce dinlenmişler. Bakmış çocukların çıtı çıkmıyor, Murat beye bir kenarda yer vermiş. Kısa sürede uslu çocuklar sayesinde en ön sıradan çıkan karavanın yerine terfi etmişler.

Murat Ortaç (1943 – 2007)
9 Ekim 2005, Kerpe

Safa Aloğlu (1911 – 2005)

İlkbahar’ın mis kokan rengarenk, cıvıl cıvıl kırları

Bu gün Ant Kamping’i Safa beyin oğlu Ahmet bey, aynı özen ile işletiyor. Öncelikle Cuma’dan geldiğimiz ve Ertuğrul’da büyüdüğü için, çadırlarımızı en ön sıraya kurabildik. Denizden on metre kumsal, ardından tel örgüyle emniyet altına alınmış, ağaçların gölgesinde kamp alanı. ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) üyesi kampinge daha çok Alman, Hollandalı ve Fransızlar geliyor. Onun dışında huzur ve ahengi seven bizler. Aracınızı girişte parka çekiyorsunuz. Kamp alanına bisiklet, minivan, motovan ve karavan dışında araç girmiyor, ses kirliliği hiç yok. Kamp ateşi tek yerde mangal bölümü sadece onun çevresinde. Tuvalet her sabah bizzat Ahmet bey tarafından pırıl pırıl yapılıyor, müşterileride aynı özenle kullanıyor. Mutfak ha keza aynı. ADAC standardı.

Kampingimizi övmedim, sadece olanı aktardım. İstanbul’a üç saat mesafede buraya geldiniz, neler yapabilirsiniz. Ağaçların altında kitabınızı okuyun, arkeologların planlarını çıkarttığı, ancak halen yer altında olan antik kentin üstündeki işaretlenmiş parkurda yürüyüş yapın, yaz mevsiminde denize girip güneşlenin. Akşamüstü güneşi batırıp keyif yapın. Gece mis gibi bir uyku çekin. Sanki size her yerde yapabileceğiniz şeyleri söylüyormuşum gibi gelebilir, ancak küçük bir fark var. Bütün bunları sessiz sakin ve duru bir ortamda yaşayacaksınız.

Bir de kamp ile kamping olayını ayırmak lazım. Kamp için emniyet bakımından grup olmak gerekiyor. Kamping güvenli olduğundan yalnız, arkadaşınız veya ailenizle gidebilirsiniz. Ayrıca tuvalet ve mutfak konforunuzda var.

Erdek’te gece

Biz burada çok güzel iki gün geçirdik. Bütün bu güzelliklere vesile olan rahmetli Murat Ortaç’ı ve Safa Aloğlu’nu sevgi ve özlemle anıyoruz.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
01.06.2015