Çeşitli dallarda 54 şampiyonluğa imza atan sportif yapısıyla ünlü Aprilia önce RS 660, sonra Tuono 660 da kullandığı 659 cc lik paralel ikiz motorunu, mükemmel geometride bir şasiye oturtarak, Dakar tarihine saygıyla orta sınıfta güzel bir enduro yapmış. Tuareg 660.
Görünüm
Motosiklet renkli bir hobidir. Tuareg 660 motosikleti ilk gördüğümde, 90’lı yılların renkli motosikletlerini hatırladım. Indaco Tagelmust isimli rengi 1989 Paris Dakar Rallisi’ne katılan Tuareg 600 Wind motosikletine ithaf edilmiş. Dolayısı ile fiyatı Dünya genelinde 600 usd daha pahalı. Diğer iki rengi RS ve Tuono da kullandığı sarı, Acid Gold ve kırmızı Martian Red olarak geçiyor.

Ergonomi
Motosiklet yan sehpadan kuş gibi kalkıyor. Poponuzla kaldırıyorsunuz desem yeri. 174 cm boyuma göre, ayaklarımı yere rahat basıyorum. Seleye oturduğumda bacaklarım depoyu sardı. Biraz sıkınca bütünleşiyorsunuz. Kol açısı gidon yükseltme takılmış gibi çok rahat. Gidonun biraz yukarda konumlanmış olması, ayakta sürüşte de kolay hakimiyet sağlıyor. Ekranı yol konsantrenizi bozmadan okuyabiliyorsunuz. Ekranın üzerindeki şapka iyi düşünülmüş. Gün ışığında rahat görmenizi sağlıyor. Sadece saatin rakamlarını biraz küçük yazmışlar, zor okudum.
Rüzgar koruması
Orjinal rüzgar siperliğini çok merak ediyordum. Bu konuda çok deneyimim var. Camın ortasındaki girinti işin sırrı. Rüzgar orada patlayıp dağılıyor. Siperliğin alt kenarlarını dışarı vermişler rüzgar vücudu ıskalıyor. Yan grenajlardan direk bacaklara gelen radyatör ısısı kışın iyi olmakla birlikte çok sıcaklarda rahatsız edici olabilir. Beni 20 derece hava sıcaklığında rahatsız etmedi.
Kumanda düğmeleri
Sürerken iki de bir farlar uzun huzmelere geçiyordu. Sol butondaki uzun, kısa anahtarının çıkıntısı debriyajı çekmek için parmaklarımı uzatırken, işaret parmağımın anahtara değip uzunları açtığını çözdüm.

Tuareg 660’ı teste alırken, individual (bireysel) modunda ayarlamıştım. Bir yerde durdum. Hareket ettiğimde modun değiştiğini farkettim. Durduğumda marşın hemen altındaki butonla tekrar individual moduna aldım. Hareket ettiğimde yine modun değiştiğini fark ettim. İşte uzun testler bunun için. Onun da nedenini çözdüm. Marş ve mod düğmeleri alt alta olduğu için, yolu kontrol ederek çıkarken bakmadan marşa basınca farkında olmadan baş parmağım mod düğmesine de dokunuyormuş. Bunlar zamanla alışılacak şeyler fakat ben yaşadıklarımı detaylı anlatayım ki faydası olsun.
TFT Ekran
5 inch TFT ekranda sürüş dinamiklerini istediğiniz gibi ayarlıyabiliyorsunuz. Elektronikden uzak olan ben bile ekranı çözdüysem, size çok basit gelecektir. 4 Farklı sürüş modu var; İndividual (bireysel), explore (keşfet), urban (şehirli), offroad (yol dışı). Ekrana bakmadan anlatmak anlamsız olacağı için oraya girmeyeceğim. Bu özellikleri kullanarak aynı motosikleti değişik karekterlerde sürmek mümkün.
Donanım
Motosiklette standart donanımda, ABS var. Traction Control (arka çekiş kontrolü) var. Cruise Control (seyir kontrolü) var. Tüm ışık sistemleri led. Tel jantlar alüminyum ve tubeless. Üzerinde %70 asfalt %30 arazi kabiliyetli Prelli Scorpion Rally STR lastikler ile geliyor.
Sele nasıl
Tek parça sele öne doğru daralıyor. Bu sayede sürücü ayaklarını yere daha güvenli basıyor. Eşim arkaya oturup peglere bastığında, bacak kıvrım açısını çok beğendi. Sele, motosikletçi eşimin tabiri ile enduro konforunda.
Motor karekteri
Henüz rodajda olan motosikletin motorunu fazla zorlamadım. Şöyle bir yokladığınızda 80 beygirlik gücü ve 70 Nm torku hissedebiliyorsunuz. Aslında 659 cc paralel ikiz blok 100 beygir güç üretiyor. Beygir 80 e inince torku azdırıyor. Düşük devir yüksek viteste olsanız bile, gazı çevirdiğinizde tork ile toparlıyor. Euro 5 motorlarda genelde tiz olan egzoz sesi Tuareg 660’da oldukça bas çıkıyor. Yola oturduktan sonra motor ve egzoz sesi hoş bir homurtuya dönüşüyor.
Yakıt tankı ve benzin sarfiyatı
Tuareg 660’ın yakıt tankı 18 Litre. Aprilia mühendisleri öyle ince hesaplar yapmışlar ki benzin tankı doluyken bile hissedilen ağırlık aynı. Benim kullandığım test motosikleti olduğu için yakıt sarfiyatı değişik ellerde ekranda 5 lt/100 Km nin üzerine çıkmıştı. Akıcı sürüş ile 5 lt civarına indirdim. Fabrika 3,99 lt/100 Km veriyor. Gerçekçi olmak gerekirse 4 ile 4,5 lt/100 aralığında olacaktır.

Şasi
Aprilia şasi sihirbazıdır. Paralel ikiz motorunu çelik şasi borusuna 6 noktadan öyle güzel oturtmuş ki bu özelliği sayesinde motosikleti kolay kullanıyor, uzun yolda yorulmuyor, elde rahatça taşıyıp park edebiliyorsunuz. En önemli kriterimdir.
Süspansiyon
Aprilia, Tuareg 660 da Kayaba süspansiyon kullanmış. TFT ekranında offroad modu var ve gidon ayakta sürüşe çok elverişli. Ayağınızı yere rahatça basmanıza rağmen alt noktası yerden 20 cm yüksekte. Yapısına baktığınız zaman Tuareg 660 ismi gibi offroad da iddialı. Ancak benim arazi deneyimim, uzun yolda sürpriz bozuk yollar ve çadır kurma mesafesiyle sınırlı olduğu için, Tuareg 660’ın offroad deneyiminden bahsetmem motosiklete haksızlık olur.

Frenler
Aprilia Tuareg 660’da Brembo frenler kullanmış. Güzel duruyor. Offroad konumunda isterseniz ikisini birden, isterseniz sadece arka ABS sistemini kapatabiliyorsunuz.
Sürüş hissi
Çok huzurlu ve kolay bir sürüşü var. Bunun sebebi yukarıda anlattığım başarılı şasi geometrisi. Yolda adeta akıyor. Zaten akıcı sürüş her sürücünün arzu ettiği stildir.
Vitesle fazla oynamadan yolda ihtiyacınız olan güç, torktan dolayı her an sağ elinizde.
Vites geçişlerini biraz sert buldum. Quick schifter olsa iyi olurdu. Tuono 660’da olduğu gibi 200 Usd karşılığında ekstra alabiliyorsunuz.

Sonuç
Fazla yüksek olmasın, şehirde beni yormasın, hem az yaksın hem herkes baksın istiyorsanız, Tuareg 660 tam size göre.
Tolga Büyüköner
Motosikletçi
20 Mayıs 2022