Toplumsal yaşamın huzuru, temelden verilen aile terbiyesi ile temin edilebilir. Dünyanın en ayıp şeyi olarak kabul ettiğimiz hırsızlık, özellikle karma kültürlerin iç içe yaşadığı büyük kentlerde, gündemi en fazla meşgul eden konu haline gelmiştir. Benim malıma bir şey olmaz.” Mantığı tedbirsel anlamda bizi gevşetir. Oysa doğrusu; “ Benim de başıma gelebilir.” düşüncesiyle alınabilecek her türlü önlemi almaktır.
T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın yayınladığı kitapçıktan da faydalanarak sizlere alınabilecek bazı tedbirleri aktarıyorum.
-Motosikletinizden kısa bir süre için ayrılsanız bile kontağı kapatıp, gidonu kilitleyiniz.
-Kontak anahtarını motosikletin üzerinde asla bırakmayınız.
-Tescil belgesini (ruhsat) motosikletin herhangi bir yerinde değil, üzerinizde taşıyınız.
-Kontak anahtarını ve tescil belgesini kısa bir süre için dahi, tanımadığınız kişilerin ulaşabileceği yerlere bırakmayınız. Çalınmasa bile kopya edilebilir.
-Gidonu kilitlemenin yanı sıra disk kilidi takıp, çelik halatla motosikletinizi sağlam bir yere sabitleyiniz.
-Tescil belgesindeki numaralarla, motosikletinizin üzerindeki numaralar aynı değil ise, trafik tescil birimlerine giderek bu yanlışlığın düzeltilmesini sağlayınız.
-Motosikletinizin kimlik kartı şasi numarasıdır. VIN (Araç tanımlama numarası) olarak tabir edilen şasi numarasını bir yere kaydederek saklayınız.
-Motosikletinizin kilitli çantası yoksa üzerine file yada ahtopotla tutturulmuş paket, çanta ve benzeri eşyalar bırakmayınız. Uzun parklarda çantanızı da yanınıza alınız.
-Kaskınızı hiç bir şekilde motosikletin üzerinde bırakmayınız.
-Motosikletinizi ara sokaklardan ziyade park yasağının olmadığı, ışıklandırmalı caddelere veya otoparklara bırakınız.
-Motosikletinizi ikinci el satın alıyorsanız, ruhsat sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşüp, ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz.
-Güvenli mağazalar dışında motosiklet satın alıyorsanız, noter satışı yapılana kadar ödeme yapmayınız.
-Motosiklet alım-satımında noter satışını ve devir işlemlerini hemen yapınız.
-Motosikletinize yollarda talip çıkabilir. Tanımadığınız kimseler tur atmak isterlerse vermeyiniz. Bu şekilde gidip, bir daha geri gelmeyen çok motosiklet var. Kaldı ki motosiklet başkasına zaten verilmez.
-Yeni bir motosiklet alıyorsanız, trafik tescil belgesindeki şasi ve motor numaralarını, motosikletin üzerinde bulunan numaralar ile karşılaştırınız.
Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Ekim 2001 Motosiklet Dünyası