Soğuk mevsimlerde motosiklet kullanırken tedbirlerimizi arttırıyoruz. Unutmamamız gereken en önemli şey, lastiklerimizin durumu ve fren mesafesidir.
Motosikletlerin üzerindeki lastiklerin, son kullanma tarihlerini geçmemiş, gereken diş kalınlığında ve lastik havalarımızın olması gereken değerlerde olduğunu kabul ederek anlatayım. Hatta son yıllarda lastik teknolojisinde, aynı otomobilde olduğu gibi, kış lastikleri de üretildi. Yerli malı olmasından gurur duyduğum, Anlas Anadolu Lastik firmasının ürettiği Winter Grip kış lastiklerinin başarısını Dünya konuşuyor.
Orhan Ortaç, Honda CBF 150 (Kızıl Ejder)
17 Ocak 2017, Sansarak
Motosiklet yarışlarında garajları gösterirken, yarış motosikletlerinin lastiklerinde, yarış öncesi bir kılıf görürsünüz. İşte o kılıf, bildiğimiz elektrikli battaniyedir. Lastiklerin yeri tutması için, ısıtırlar. Kışın en büyük dezavantajımız, lastiklerin ve yerin soğuk olmasından dolayı tutunma sorunudur. Bunu hiç unutmadan, öndeki araç ile mesafemizi normalden daha fazla bırakmamız gerekir.
İkinci unutmamamız gereken şey yol durumudur. Kışın güneşli havalarda, özlediğimiz için, şöyle çıkıp biraz gazlayayım, viraj yapayım, stres atayım dediğimiz, çok olmuştur. Aman dikkat! Yer kuru olsa dahi, güneşin gölgesinde kalan yollar nemlidir. Nemli yol, ıslak yoldan daha tehlikelidir. Muhallebi gibi olur. Hani yağmur çiselediğinde hafif ıslanan yolun tozla karışması gibi. Ben şahsen ıslak havada motosiklet sürerken yere 90 derece dik, sopa gibi oluyorum ve motosikleti kullanmak değil ulaşmak için sürüyorum.
Karlı havada motosiklet kullanmanızı önermiyorum. Seyahattesiniz, kar başladı, ilk korunaklı bir yerde konaklayın. Motosiklet için kar lastiği de var. Fakat zaten iki tekerle, denge aracı kullanıyoruz, bir de aynı anda buz patenine gerek varmı? Ben 1990 yılında Yamaha xt350 Big Whell motosiklet ile karda sürüş yapmıştım. Tekerlekleri ATV gibiydi. Buna rağmen sadece boş alanda eğlenmenin ötesinde trafiğe çıkmadım.
Özgür Daldaban, Yamaha YBR125 (Mavi)
17 Ocak 2017, Sansarak
Üçüncü tedbirimiz ise korumalı giysilerimizin, kış mevsimine uygun olmasıdır. Ucuz ürünler değiller fakat seçimi amacınıza göre doğru yaparsanız, gereksiz masraf yapmamış olursunuz. Eğer motosiklet sizin aracınız ise, kışın da her gün üstündesiniz demektir. Bu durumda korumalı giysinizi kışlık almanızda fayda var. Açıkça belirteyim. Dört mevsim, tekstil uygun fiyatlı korumalı giysiler, tam kışlık veya tam yazlık giysilerin karşılığı değildir. Çok pahalı, yağmur geçirmeyen, nefes alan, en az üç kat özel ürünler alabiliyorsanız dört mevsim kullanabilirsiniz. Fakat yılın dokuz ayı soğukta binecekseniz tam kışlık almanızda fayda var. Unutmayın, sıcağa çare var soğuk havaya çare yok. Üstelik motosiklet hareket ettiği zaman ısı on derece düşer. Bir de artık, içimize, hareketlerimizi kısıtlayan, üst üste kazaklar giyip, lahana gibi olmuyoruz. İçlik dediğimiz, vücut ısısını koruyan, gayet hafif termal ürünler giyip, sürüş konforumuzu yükseltiyoruz. Bu söylediğim kaskın içinde kullandığımız balaklava için de geçerlidir. Hatta balaklava üzerine soyguncu gibi bir de baf geçirirseniz, kaskın içesinde dolaşan soğuk havadan da korunmuş olursunuz. Kaskınızı aldığınızda kutusundan buğu camı çıktıysa mutlaka takın. Çok faydasını görürsünüz.
Dördüncü hatırlatmam gereken şey, kış mevsiminde hareket etmeden önce, motosikletinizi daha iyi ısıtın. Soğuk motorla hareket hem makinanızı yıpratır, hem de stop etme riski yaşatabilir.
Hava nasıl olursa olsun, yeter ki şartlar uygun olsun. Her mevsiminde motosiklet sürmek güzeldir.
Tolga Büyüköner
Motosikletçi
19.01.2019