Moto Guzzi 2023 Mandello V100

Bazı üretimler vardır tanıtıldığı andan itibaren klasik olmaya aday.
Bu motosiklet işte öyle bir şey.

3 Şubat 2023 tarihinde, Feriye Sarayı’nda yapılan lansmanda gördüğüm an dedim ki “Benim 2023 favori motosikletim budur“. Bu yılın en dikkat çeken spor, tur ve çıplak motosikleti.

Moto Guzzi’nin karakteristik çizgilerine sadık kalınarak, şaftlı, ilk açılır kanatlı, yükselen ön camlı, tarihinde de ilk sıvı soğutma motorlu, hikayesi ve ruhu olan çok özel ve güzel bir motosiklet.

Moto Guzzi Mandello’nun S modeli, Türkiye’de yeşil ve gri, düz versiyonu ise, beyaz ve kırmızı olarak sunuldu.

İlk gelen beyaz V100 Mandello’yu Konya’daki arkadaşım’a aldım.

Doğan Trend hemen bir S ve bir düz versiyonunu teste açtı. Test motosikletleri anons edildiği andan itibaren büyük ilgi gòrdü. Artık Türk sürücüler de alışılagelmiş motosikletler yerine daha ikonik, daha butik motosikletlere yöneldiler.

2023 yılında Moto Guzzi, geçmişine saygıyla sınırlı sayıda yeni bir versiyon daha yaptı. Moto Guzzi Mandello V100 Aviazione Navale. Bu motosikleti anlatmadan önce size bir özet geçmem gerekecek.

Moto Guzzi fabrikası 102 yıl önce kurulduğu İtalya’nın Mandello Del Lario kasabasında bulunmaktadır. Fabrikanın kurulmasına sebeb İtalyan Deniz Kuvvetleri’nin 1913 yılında kurulan havacılık bölümünde pilot ve hangar ustası olarak görev yapan üç arkadaşın motosiklete olan meraklarıdır. Tamirci Carlo Guzzi, pilot Giorgio Parodi ve Giovanni Ravelli askerden sonra bir motosiklet üretmeyi hayal ederler. Parodi finansı sağlayacak, Guzzi motosikletleri tasarlıyacak ve ünlü bir yarışçı olan Ravelli yarışlara girerek destekleyecekti. Ancak Giovanni Ravelli’yi, bir deneme uçuşunda kaza sonucu kaybederler. Varlıklı bir aile olan Giorgio’nun babası Emanuele Vittorio Parodi oğluna ve arkadaşı Guzzi’ye hayalleri için destek olur ve fabrikayı kurarlar. Amblem olarak da Giovanni Ravelli’nin ruhuna ve markanın dayanıklılığına övgü olarak kanatları açık bir kartalı seçerler.

İşte bu özel motosikletin isminin her kelimesi ve sayısı tarihine saygıdır. Fabrika Mandello’da, Aviazione Navale İtalyancada Deniz Havacılığı demektir ve 1913 yılında kurulmuştur.

Motosikletin grafiği ise ilham alındığı F35B savaş uçağı ve donanma havacılık arması logolarıyla süslenmiştir. Bahriyeli grisi üzerine çamurluğun iki yanında beyaz çıpa konulmuş, kanatların önüne MARINA yazılmış, altına jet uçağının hava girişleri çizilmiş, yakıt deposunun her iki yanına yuvarlak donanma logoları konmuştur. Silindir kafaları ve jantlar altın rengi ile tamamlanarak ortaya böyle güzel bir motosiklet çıkmıştır.

Moto Guzzi Mandello V100 Aviazione Navale 1913 Limited Edition.

Test etmek için bu özel modeli bekledim. 0781 numaralı motosiklet teste açıldı. Benim de hayalim bu motosikleti bir jet uçağı ile birlikte görüntülemekti. Çok iyi motosiklet süren Jet pilotu arkadaşımı aradım. Artık askeri üslere maalesef motosiklet giremiyormuş. Konya’daki arkadaşım Türk Yıldizları’nın parkında bir jet uçağı var deyince, “Eagle Mandello ile geliyorum” dedim.

18 Ekim günü hava limoniydi. Motosikleti aldığımda yağmur başladı. Yağmurun yağması, gök gürlemesi, şimşeklerin çakması beni durduramadı. Mandello çok heyecanlandırdı beni. Eve gelene kadar yağmur modunda uzun zamandır bindiğim motosikletmiş gibi sürdüm. Tabii zamansızlıktan sürüş modları ve TFT ekran hakkında bilgi de alamadım. Ama oturum olarak sürücüsüyle bütünleşen, çalıştırdığınız anda 90 derece enine V-Twin motorun tok çalışması, yürüdüğünüz anda her sürat ve konumda ona hakim olabileceğiniz hissi müthiş bir güven verdi.

Motosikleti 300 Km seviyelerinde aldığım için rodaj sanatımı konuşturacağım.

19 Ekim sabahı arka seleye yağmur boneli soft bir çanta bağlayarak yola çıktım. Sevgili eşim Buket “yağışsız gidip geleceksin rahat ol” dedi. Öyle de oldu. İlk etap Ankara. Motosikletçi yeğenime gidiyorum. Planım günler kısaldığı için iki etapta gidip, iki etapta dönmek.

Motosikletin dört sürüş modu var; Sport, Road, Tour, Rain. Motosiklet rodajda olduğu için kuru zeminde Tour modunu seçtim. Ön camını en üste alıp, kanat açışlarını 65 Km ye ayarladım. Boxer motorların rolentide tatlı bir vibrasyonu vardır ve yürüdüğünüz andan itibaren bu vibrasyon yerini smoot bir sürüşe bırakır. İşte bu duygularla Mandello’yu sürmeye başladım. Her motosiklette olduğu gibi yol aldıkça sizin sürüş tarzınız ile motosikletin karakteri otomatik olarak bütünleşir. Mandello 233 Kg ağırlığı ile yolu adeta pençeliyor. Bu ağırlığı onun kıvraklığına asla mani değil. Yol dönmeye başlayınca motosikletin kabiliyetleri ortaya çıkmaya başladı. Motosiklet rodajda olduğu için tatlı gaz ve dalgalı devir ile sürüyorum. Arada anlık cilalamayı sollamalara bırakıyorum.

Motosikletin oturum konumu boyu 180 mm civarında olanlar için çok ideal. Gidon tutma dirsek açısı, diz kıvrım açısı, bacak içlerinin yakıt tankını sarması, durduğunuzda ayakların yere basması, yüzlerdeki endişeyi tebessüme çeviriyor. Çünkü sele yüksekliği 815 mm.

Bir çıplak motosiklet ile uzun yol yapacaksanız, Mandello ideal bir seçim. Sol butondan en üste aldığınız ön cam ve yakıt tankının iki yanındaki rüzgar deflektörü olarak açılan kanatlar, sizi 130 Km ye kadar rüzgardan gayet iyi koruyor. Zaman zaman sollamalarda 170 Km ler de bile rahatsız olmadım.
Mandello virajda muhteşem. Viraj çizginizi alıp girdiğinizde, destek gazında milim şaşmadan güvenle ve çok zevk alarak çıkıyorsunuz. Fabrika benim de kendi motosikletime seçtiğim lastiklerin aynısını takmış. Pirelli Angel GT2. Tabanı orta sert, yanlar yumuşak hamur.

Mandello V100’ün çıplak tasarımı, 90 derece enine V-Twin kallavi motor bloğunu ve şaft uzantısının muhteşem görüntüsünü ortaya çıkartmış. Zaten bu motosikletin tasarım olarak bir benzeri yok. Euro 5 emisyon uyumlu motoru, 6750 dev/dak da 115 beygir güç, 105 Nm tork üretiyor.

17 Lt olan yakıt tankı ile 100 Km de ortalama 4,5 Lt yakıt tükettim. Bir tank yakıt ile 400 Km civarında yol aldım. 1042 cc bir motor için gayet makul bir tüketim ve gayet güzel bir menzil. Şaftlı olduğu için yolda zincir yağlama derdi de yok.

Motosiklet oldscool görünse de oldukça donanımlı. Renkli TFT ekran. Led ve viraj aydınlatmalı ön farlar. Led göstergeler. Viraj ABS’si. Çekiş kontrol sistemi. Hız sabitleme. Sürüş modları. Lastik basınç sistemi. Elcik ısıtma. İki yönlü Quick Shifter. Moto Guzzi MIO sistemleri mevcut.

Mandello’lar arasındaki farklara gelince;

S versiyonunda sürüş modlarına bağlı olarak çalışan Ohlins elektronik süspansiyonlar, iki yönlü Quick Shifter ve el ısıtmalar, lastik basınç sensörü üzerinde geliyor.

Düz versiyonunda ise amortisörler KYB, el ısıtma, lastik basınç sensörü ve Quick Shifter yok.

Aviazione Navale Limited Edition versiyonu ise, KYB amortisörler, el ısıtma, lastik basınç sensörü iki yönlü Quick Shifter standart donanım.

Yolda çok havalıydım. Gerçekten uzun yolu çok konforlu, stabil ve karizmatik bir roadster. Kompakt bir motosiklet olduğu için şehir içinde de rahat.

Konya girişinde Türk Yıldızları parkındaki Jet uçağı ile Mandello’nun birlikte fotoğraflarını çekerek hayalimi gerçekleştirdim.

1994 yılından beri motosiklet gönderdiğim Konya’lı arkadaşım Selçuk, çok güzel programlar yapmış. Beni çok eğlenceli arkadaşları ile tanıştırdı. Bir akşam Raven Motocafe’de motosikletçi arkadaşlar ile buluşup çok güzel motosiklet sohbetleri yaptık. İkinci akşam tiyatrocu arkadaşlar ile sessiz film dahi oynayıp inanılmaz eğlendik.

Konya Raven Motocafe’den bir hatıra

Moto Guzzi Mandello V100 Aviazione Navale motosiklet ile 1500 Km yol yaptım. Eğer 10 üzerinden puanlamamı isterseniz, 9 puanı severek veririm. 1 puan niçin derseniz, park ederken, elle itişlerde akıcı bulmadığım için.

Çok şık ve çok keyifli bir yol arkadaşı Moto Guzzi V100 Mandello. Sizlerin de test edip kendi kanaatinizi edinmenizi isterim.

Farklı olmak isteyenler için.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
29 Ekim 2023