Kawasaki Nerede?

Hep şunu söyledim “küçük pazarlar büyük yatırımları taşıyamaz”. Nitekim uzun yıllar bir göz odadan yönetilen Kawasaki, akıllı politikalar ve başarılı satıcılarla Türkiye motosiklet pazar payının en büyük yelpazesine sahipti. O zamanlar Koç Gurubu’nda olan Kawasaki el değiştirerek ovalılar gurubuna geçti. Metro Motor olarak böyle bir markaya yakışan görkemli bir plazadan yönetilmeye başlandı.

Açılışta her şey özenle yapılmıştı. Çok beğendim. Bir yandan Koç’un bu markayı neden verdiğini ve neden motosiklete sadece bir göz oda ayırdığını düşünüyordum ama Koç gurubu’da benim gibi düşünmüştü. Kawasaki’nin ürün yelpazesinde ileride Türkiye pazarına üretip satabileceği küçük motosikleti yoktu. Yılda bütün markaların toplam sattığı büyük motosiklet adedinin beşyüz ile sekizyüz arasında değiştiğini düşünürseniz Kawasaki’nin payına düşen getiri yapılan yatırıma değmiyordu. Nitekim Koç Yamaha’yı Tatiş Holding’den alarak ileriki yıllarda Japonlarla ortak küçük motosiklet üretimine geçmiştir.

Metro Motor tekrar ediyorum yakışanı yaptı. Maalesef erken yapılmış bir yatırımdı. Ayrıca doğal ve ekonomik depremler de cabası. Bu yatırımın sonuçlarına hepimiz üzüldük. Kawasaki’nin geleceği açısından geçmişte yapılan hataları da görmek lazım. Bence bir marka motosiklet distribütörünün aksesuar ithalatına girerken çok iyi düşünmesi gerekir. Eğer sadece kendi markasının orijinal aksesuarını getiriyorsa takar ve satar. Ama konu bir kask olursa rakip motosiklet bayilerine veremezsin. Dolayısı ile onca adedi sadece kendi bayilerinde eritemezsin. Elbette Shoei kasklarından bahis ediyorum. Bu bir hataydı. Bir başka hata Aprilia’nın Kawasaki ile birlikte olmasıydı. Aprilia Dünya şampiyonalarına ismini kazımış önemli bir italyan markasıdır. Ama Türkiye şartlarında ikyüzelli cc lik iki zamanlı motosikletinin fiyatı Kawasaki’nin altıyüzotuzaltı cc sini zorluyorsa yan yana koyamazsın. Üç beş motosikletle de distribütörlük maalesef yapılamıyor. Eğer scooter pazarına yönelik bir girişimse ucuz fiyatı ile Hyosung yerinde bir karardı.

Kawasaki VN 800 Classic Logosu

Şimdi geleceğe bakalım. Kawasaki distribütörlüğü illaki birileri tarafından alınacak. Böyle bir marka asla başı boş kalmayacak. Ama yeni temsilcinin pazardaki rakipleriyle arayı kapatması için satış sonrası hizmetlere çok dikkat etmesi gerekecek. Çünkü iki yıldır Kawasaki sahipleri ciddi bir yedek parça sıkıntısı içindeler.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Eylül 2002 Motosiklet Dünyası