Türkiye Motosiklet Fuarı 2018

25 yıl önce, motosiklet fuarı yapma fikrini bir avuç motosiklet mağazası olarak ortaya attığımızda çok gülmüşlerdi. Öyle ya mağazalara belirli motosiklet sürücülerinden başka gelen yoktu ki fuara insan gelsin.

KTM 1290 Super Adventure, 2018

KTM 250 EXC TPI, 2018

Soldan sağa;
Egemen Kamber (pilot), Levent Tamer (yönetici), Serkan Òzdemir (Türkiye Enduro Şanpiyonu) 

Ama 1993 yılında, Hilton otelinde, Türkiye’nin ilk motosiklet fuarını gerçekleştirmeyi başarıp, bu işin temelini attık. O zamanlara yetişenler hatırlayacaktır. Motosiklet ve aksesuarlarının yanına doğa sporları malzemeleri, bisiklet, gözlük ve iki tekerle ilgili ne varsa fuarı doldurduk. Sonra Hilton yetmeyince, Bennan Tokdemir fuarı Lütfi Kırdar’a taşıdı.

Honda 2018 Africa Twin Adventure
İki güzel bir arada

Sonra işe daha profesyonel gruplar el attı. Bennan Tokdemir bırakmadı, bir Lütfi Kırdar’da, bir CNR’da, yılda iki fuar oldu. Sonra mağazalar yılda iki defa fuar maliyet ve yorgunluğuna katlanamadı ve fuar CNR’da kaldı. İlk CNR fuarında ben ve eşim Buket fuar alanının büyüklüğünden dolayı dolmayan boş kalan alanlarda motosiklet ile tur attık. Siz bu yıl orada yürüyemediniz.

Yamaha Rider Akademi hocası Metehan Yılmaz ile

Bakın aslında size canlı ağızdan tarih anlatıyorum. Tarih tekerrürden ibarettir. Tarihini bilmeyen geleceği göremez. Halen takıldığınız yerleri bana sorma şansınız var. Buna başta bu fuarları düzenleyenler, konuyu bilmedikleri için motosikleti sanki çok satan bir araçmış gibi ha bire vergilendirenler, motosiklet dernekleri, moted ve federasyon yetkilileri çok iyi okusun. Her gün instagram hesabım tolgabuyukoner_motorium dan, motosiklet fotoğrafları yayımlayıp, hikayelerini anlatıp, bilgi birikimlerimi paylaşıyorum. Hiçbir tasarruf beklemeden sevgiyle ben bunları yaparken yapılan yanlışlara çok canım sıkılıyor.

Harput Motor Honda Mersin’den Oktay Dal ile

Motobike 2018 bence çok güzel bir fuardı. Markalar ellerinden geldiğince yenilikleri sunmaya çalıştılar. Çok güzel hazırlanıp, çok para harcayıp, insanlara güzel bir fuar sundular, fakat motosikletlerin üzerindeki fiyat etiketleri yüzünden, çok yazık oldu. Ben ki her motosikleti alıp süren meraklı biri olarak, hiçbir motosikleti almaya yeltenmedim, yeltenemedim. Niçin?

Harley Davidson Road Glade Ultra, 2018

Yamaha 2015 Tenere XT660 ZA motosikletimi 2015 yazında sıfır almışım, ihtiyacım olan aksesuarlarımı takmışım. Bu gün onu değerinde satsam, yeni vergilerle şişen fiyatlarla ancak bir maksi scooter alabiliyorum. Üzerine bir o kadar daha para koysam, o sınıfta başka bir motosikleti ancak çıplak alabiliyorum. Bu işin hesabını yanlış yaptılar. Motosikletin önü kapandı. Kimse eskisi gibi alamayacak, almayacak.

Motorium’da Honda XL600 V Transalp

Motosiklet Türkiye’de halen hobi. Yiyecek, giyecek gibi elzem değil. Almaya mecbur değilim. Vurmadıkça, kırmadıkça bir motosiklet periyodik bakım ve düzgün kullanımla üçyüz bin kilometre götürür. Honda XL600V Transalp’in 500-600 bin km testlerini yabancı forumlarda okuduk. Bizler, onu da kullanalım, bunu da sürelim, yok onun rengine bayıldım, yok bunun da şuyu var gibi keyfi nedenlerle motosiklet değiştiren insanlarız. Fakat bu işin keyfi kaçtı. Bu fiyatlarla ben artık kafayı değiştirdim.

Yamaha XT660 ZA Tenere

Tenere XT660 ZA motosikletimi bakalım kaç kilometre kullanacağım. Sanırım beni götürür.

Tolga Büyüköner
Motosikletçi
14.03.2018