Faydalı Geyikler

Kaskınızı Kilitleyin

Kaskın kilitli olmaması ile kask takmamak aynı şeydir. Kilidin amacı düşme çarpışma anında kaskın kafadan çıkmasını önleyip, darbelerin kask tarafından karşılanmasını sağlamaktır. Kaskın kilitli olmaması halinde belki ilk darbeyi karşılar ama, o darbeyle de fırlayabilir ve başımız korumasız kalır.

Kask, eldivenden önce takılıp, kilitlenmelidir. Önce eldiven giyerseniz bağlamakta zorlanır, hatta bunalıp boşver bile diyebilirsiniz. Mümkün olduğunca kolay bağlanabilen çeşitli kask sistemleri vardır. Birde kilitsiz kayışları iki çelik halkadan geçirmek suretiyle bağlanan profesyonel sistem vardır ki, zor gibi görünmesine rağmen alışınca en kolay bağlantı şeklidir. Amatör de olsa, profesyonel de olsa kaskımızı mutlaka kilitlemeliyiz.

Motosikletinizi Örtün

O sevimli minik pisi pisilerin bilmeyerek motosikletlerimize zarar verebilecekleri hiç aklınıza geldi mi? Çünkü onlar sadece kıvrılıp mışıl mışıl uyuyabilecekleri yumuşacık bir yer arıyorlar. Bu tarife uygun, motosiklet selesinden başka daha uygun bir yer olabilir mi? Olay şöyle gelişiyor. Önce park edip gitmenizi bekliyorlar. Sonra oraya çıkabileceği yeri kestirip zıplıyorlar. Bu zıplama esnasında, tırnakları nereye denk gelirse oralar çiziliyor. Eğer seleye gelirse yırtılıyor. Bir güzel uykudan sonra sizin gelmenize yakın uyanıp, tırnaklarını uzata uzata geriniyorlar. Hatta tırnaklarını selenin üzerinde bir güzel kaşıyarak, tek sıçrayışta motosikletten atlayıp, mutlu bir geceden sonra arkalarında biraz sonra kahrolacak bir motosikletçi bırakarak güzel bir güne başlıyorlar. O motosikletçi siz olmak istemiyorsanız motosikletinizi mutlaka örtün.

Kışın da Gezilir

Temmuz ayında kayak takımlarımızı kullanamayız ama, kar yağmadığı müddetçe motosikletlerimize binebiliriz. Yaz sonu motosikletleri garajlara kilitleyip, gelecek bahara kadar çıkarmamak fikri bana ters geliyor. “Yok canım ara sıra gidip olduğu yerde çalıştırıyorum” demenin anlamı ise, öbür yaza doksan dolar akü parası ödemeyeceğim olmalı. Peki motosikletin yatmaktan bozulacak başka parçaları yok mu? Disklerin paslanması, lastiklerin çatlaması, eklem yerlerinin sıkışıp ani çalışmayla deforme olması, krom yerlerinin için için oksitlenmesi mühim değil mi? Benim için mühim. İşleyen demir ışıldar. Giyerim kışlık giysilerimi; keyifle, efil efil gezerim.

Haddimizi Bilelim

Özellikle enduro motosikletlerin vazgeçilmez rahatlığı olan Top Case’ler (arka çamurluk üstü çantalar), küçük bir ayrıntıyı kaçırdığımız için, kuyruk şasilerinin kırılmalarına yol açıyor. Hacim birimi litre olan bu çantaların istiab haddi ise kilogram olarak belirtilmiş. Bazılarının içine yapıştırılan “Important” (Önemli) etiketinde şöyle yazıyor:

“Maksimum 5 kilogramdan fazla yüklemeyiniz, 130 kilometre sürati aşmayınız”

Şimdi 50 litrelik bir çantada akü taşımaya kalkarsanız, kuyruk şasisini kırarsınız ama, 50 litreye dünyanın giysisi sığar; hem de 5 kilogramı geçmeden. 130 kilometre sürat sınırına gelince, gerçekten de bu kilometrede motosikletin arkası türbülansa giriyor. Gidiş etkileniyor. Eğer böyle bir bagaj kullanıyorsak, istiab haddimizi ve hız sınırımızı bilmekte fayda var diye düşünüyorum.

Ya… İşte böyle…

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Ekim 2000 Motosiklet Dünyası