Size bu motosikleti tarif edecek olsam şöyle derdim;
Konforlu sürülen super sport tadında bir Grand Tourer. Suzuki tur motosikletinde resmen devrim yapmış. Sadece uzun yol yapacağınızda törenle çıkarttığınız, park ederken zorlandığınız o tur motosikletlerini unutun…
Şehir içersinde kolayca kullanabileceğiniz, uzun yolda üzerinden inmek istemeyeceğiniz, virajlara keyifle girebileceğiniz, gerektiğinde üst süratleri rahatça görebileceğiniz bir motosiklet anlatacağım sizlere.

Tolga Büyüköner
Fotoğraflar: Serkan Kural (sekothesakal)
Kulağa ne hoş geliyor değil mi? Masal değil gerçek. GSX-S1000GT’yi teste aldığımda, alışana kadar çok kolay ayarlanan (SDMS) Suzuki Sürüş Modu seçici den C (Comfort) konumuna aldım. Konfor konumu gaz tepkisi en yumuşak konum. TC (Traction Control) Çekiş Kontrol seviyesini 4 konumuna alarak, QS (Quick Shifter) Hızlı vites değiştirme konumunu açık bırakarak, 150 Beygir gücündeki motosikleti en yumuşak konumda sürdüm. Sanmayın bu konumda beygir gücü azalıyor veya gitmiyor. Sadece gücünü sürücüsünü ürkütmeden aktarıyor.
Motosiklet super sport bir motosiklet boyutlarında ve onlar kadar yakışıklı. Kişiye göre değişse de benim kullandığım Triton Mavi rengine bayıldım. Led olan altıgen far ve ışık tasarımı çok şık olmuş. Kafa grenajı, ön siperlik ve alttan giren havayı önleyen alt siperlik sayesinde rüzgar koruması oldukça iyi. Sürücü selesi çok rahat. Gidon başaşağı olmadığı için oturum ergonomisi gayet güzel. Genelde tur motosikletlerinde yaşadığım vücut ağırlığı avuç içi ve dirseklere binmiyor. Diz kıvrım açısı tamam. Ağırlık merkezi ve şasi geometrisi çok iyi. Ele yansıyan ağırlığı kuş gibi. Başarılı tasarımı ile şehir içersinde keyifle sürdüm. Suzuki, tur motosikletlerinin en büyük derdi olan şehir içi kullanım eziyetine, son vermiş. İlk gün şehir dışına çıkacak zaman kalmadı. Hava kararırken GSX-S1000GT’yi garaja çektim.

Geceyi ertesi günkü sürüş heyecanı ile geçirdim. Gözlerim kapalı fakat TFT ekranım açık. Hayal ediyorum. Yola çıktıktan bir süre sonra B (Basic) yani Temel konumuna alırım, TC u 4 den 3 e düşürürüm fakat QS ı kapatmam. Alıştığıma emin olduktan sonra A (Active) Aktif konumunda ne yapacağını hayal ederek uyumuşum.
Sabah ışıklarıyla heyecanla uyandım. Keyifle motosiklet kıyafetlerimi giyip, GSX-S1000GT’nin örtüsünü kaldırdım. Keyfe bak, 150 beygirlik bir motosiklet süreceğim. Yeri gelmişken söyleyeyim. Ben 1. vitesi 160 kilometre süratlere çıkan super sport motosikletlerden geliyorum. 4 silindirin ivmesini yaşamış biri, onu hiç bir zaman unutamaz. Onu yıllar sonra tekrar yaşayacağım. Heyecanlanmayayım mı?

Büyük enduro sürücüsü arkadaşım Ufuk ile haberleşip buluştuk. Hafta arası Riva yolu sakin olur. Sen kendi temponda sür ben arada açarım ama sakın durdum zannedip yan sehpayı açma deyip eğlendik.
Şaka bir yana GSX-S1000GT’nin tadını asıl orada aldım. C den B moduna, sonra A moduna, Japon mühendislerin ne yaptığını gördüm. TC’u ve QS’i kapatmadım çünkü gerçekten o gücü kontrol edebilmek için yol yardımlarının çok faydası var. Önceki yıllarda kullandığımız spor motosikletlerde yüklüyordu beygiri, indiriyordu kiloyu, bir kiloya 1 beygir gücü nasıl kontrol edeceksin. İşte onun için daha agresif olduğu halde Suzuki GSX-S1000GT’yi daha kolay sürdüm. .
Virajına aşık oldum. Bu motosiklet gücü ile doğru orantılı çok stabil. Yani ister istemez daha yüksek süratlerdesin ve aynı virajı daha yüksek süratlerde gayet rahat dönebiliyorsun. Böyle olunca yol çabuk bitiyor fakat siz yol bitsin istemiyorsunuz.

Suzuki, buraya kadar anlattığım sürüş keyfine (S.I.R.S.) Akıllı Sürüş Süstemi adını vermiş. Her sürücünün deneyimine göre TFT ekranından kendine uygun konuma getirmesi yeterli. Dört silindirli bir tur motosikletinin bu kadar güçlü olmasına rağmen kolay kullanılması gerçekten sürmeyen için inanılır gibi değil.
Gaz kelebeğine, Ride-by-wire denilen elektronik gaz sistemi ile kumanda ediyor, yani kablosuz. Bu sistem varken ve hedefler uzunken Hız Sabitleyici (Cruise Control) olmadan olmazdı. Sağ kütüklükten hızınızı sabitledikten sonra sol kütüklükten +/- butonu ile 30 Km ile 180 Km sürat aralığında istediğiniz hızda sağ eliniz ile sadece gribi tutarak yorulmadan seyahat edebilirsiniz.
Bir Grand Tourer motosikletin amacı yolcusu ve yükü ile konforlu uzun seyahatler yapmaktır. Seyahatlerde, değişik coğrafyalarda değişik iklimler yaşarsınız. Suzuki mühendisleri bunu da hesaplamış. Yükünüze ve hava şartlarına göre devreye girmesini istediğiniz 5 Modlu + kapatabileceğiniz (Off) Suzuki Çekiş Kontrol Sistemi (S.T.C.S.) sunuyor. Yani gaz verdiğinizde arka tekerleğin patinaj yapmadan, arkayı kaydırmadan stabil sürmenizi sağlıyor. Bunu sol kütüklükten kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Modu yükseltdikçe sistem o kadar çabuk devreye giriyor. Tamamen kapatırsanız, güç kontrolü sizde.
Yeni GT, yükünüz ve arka yolcunuzla otoyolda mesafeleri yutarken, sanki Luna Park’ta roller coastera binmiş gibisiniz. İçiniz bir hoş oluyor. Bunu başarmak için gerçekten her detaya önem verilmiş. 999 cc 150 beygir gücündeki motorunu Euro 5 emisyonunda kısıtlarken gücünden ve muhteşem egzoz sesinden hiç ödün vermemiş.
GSX-S1000GT’nin bu sürüş keyfi hafif ve kompakt şasi tasarımına dayanıyor. Dengeli ve stabil olması, sürücüsünü yormaması, şasi geometrisinin çok iyi hesaplanmış olmasından kaynaklanıyor.

Tam karşınızdaki 6,5 inçlik renkli TFT LCD ekranı, yansımaya ve çizilmeye karşı ekran koruyucu ile kaplı. Gece gündüz görünümü veya tünellerde otomatik değişmeye ayarlayabildiğiniz gibi parlaklığına siz karar veriyorsunuz. Ekranı Suzuki My Spin uygulamasını indirerek, akıllı telefonunuz ile eşleştirebilirsiniz. Ben yapmadım çünkü motosiklet kullanırken sürme odaklı olmayı daha çok seviyorum. Ekranın diğer özelikleriyle sürüşünüzü tamamen kişiselleştirebilir, servis ve sürüş bilgilerinizi görebilirsiniz.
Suzuki, GSX-S1000GT için Dunlop firmasına Sportmax Roadsport 2 ismiyle özel lastik ürettirmiş. Dunlop lastikler sert ve uzun ömürlü bilinir. Bunu da unutun. 120/70 ZR17 ön ve 190/50 ZR17 arka lastikleri ile gayet güzel yol tutuyor.
Arka yolcu konforu için tasarlanan tutamaklar, park ederken de büyük kolaylık. Arka sele dizaynı çok spor görünse de kaplaması ve şekli itibarı ile sürücü ile arka yolcu bütünleşiyor. Zaten bu motosikletin üzerine bir örnek giyinmiş bir çift çok yakışır. Aynı lansman fotoğrafında olduğu gibi.

Diyeceksiniz ki; Suzuki GSX-S1000GT’yi hep iyi anlattın da hiç mi beğenmediğin bir yeri olmadı? İnanın olmadı.
Suzuki, 2022 GSX-S1000GT ile bildiklerimizi unutturmuş.
Tolga Büyüköner
Motosikletçi
26.06.2022