Güzel ve Fonksiyonel

Aksesuar takmak süsleme sanatı gibidir. Amaç yakışanı yapmaktır. Bunu yaparken de fonksiyonel olmasına önem verilmelidir. Klasik çizgileriyle chopper motosikletler aksesuar alternatiflerinin en fazla olduğu versiyonlardır. Şimdi sizlerin de dikkatini çekerek aksesuar takarken yaşanan olumsuzluklardan vereceğim örneklerde hepiniz kendinizden bir şeyler bulacaksınız.

Honda Magna 1100

Mesela Yamaha 535 Virago son derece minyon bir motosiklettir. Egzosları sağdan üst üste çıkar. Dolayısı ile arkaya universal heybe çanta takıldığında sağ çanta yukarıda kalır. Aksi takdirde egzosa değerek yanar. Ayrıca arka yolcunun ayak basma standları çantanın altında kalır. Motosiklete arkadan bakıldığında ise sağ taraf yukarda, sol taraf aşağıda son derece çirkin bir görüntü verir. Şimdi arka yolcunun rahatını ve motosikletimizin estetiğini bozduk. Sonunda egzostan çantayı da yakıp çöpe attık. Tecrübeyle sabittir ki, yan sanayi aksesuarlar katiyen tam olarak bekleneni vermezler. Yani bir motor koruma demirini takarken asla lamba gibi oturtamazsınız. Bir taraflarından çekiştirmek suretiyle takabilirsiniz. Bazen de kasma yaptıkları için bir süre sonra esneyerek kaynağından atar. Bir de orta sehpa konusu vardır. Fabrika orjınalinden orta sehpası olan motosikletleri, örneğin bir BMW R 1150 GS’i orta sehpaya almak için çok az bir güç sarf etmeniz yeterliyken, sonradan orta sehpa takılmış daha hafif bir motosikleti çift çatala alırken bel fıtığı bile olabilirsiniz. İzlenimlerimden biri de özellikle chopper motosikletlere takılan ön camlar ile ilgilidir. Doksanların başında piyasada değil aksesuar bulmak, binmek için motosiklet bulamazken arkadaşım Mehmet Teoman ile (ki siz bu ismi söz yazarı olarak tanıyorsunuz) bir seyahat öncesi Honda 1100 Magna’sına rüzgardan korunmak için büyükçe bir ön cam yaptırmıştık. Büyük camın daha iyi koruyacağını düşündük ama düşündüğümüz gibi olmadı. Önden çarpan rüzgar hemen toplanıp Mehmet Teoman’ın ensesinde patladı. İkinci bir işlemle camı küçültüp daha güzel bir rüzgar koruma elde etmiştik.

Bir başka aksesuar konusu da bende fobi derecesinde yoğun olan arkaya takılan sırtlık veya çantalardır. Herhangi bir tehlike anında motosiklet kontrolden çıktığında motosikletten ayrılmak gerekir. Dolayısıyla bile bile motosiklete takılıp sürüklenmek istemem. İdeal olanı arka yan çantalardır.

Doğru tektir ama zevkler ve renkler de tartışılmaz.

Motosikletçi
Tolga Büyüköner
Aralık 2002 Motosiklet Dünyası